Bárta by neměl zatěžovat koalici, míní Stanjura

16.04.2012 6:26

Dosavadní neformální lídr Věcí veřejných (VV) Vít Bárta už není součástí vládní koalice a jeho rozhodnutí by nemělo dále zatěžovat koaliční vztahy. Své sliby o odchodu z vrcholné politiky ale nesplnil, reagoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura na rozhodnutí Bárty kandidovat v krajských volbách a zůstat ve sněmovně, pravděpodobně jako nezařazený poslanec. Také podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska nemůže být Bárta dále považován za koaličního poslance.

Bárta by neměl zatěžovat koalici, míní Stanjura
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

"Pan Bárta rezignoval na předsedu poslaneckého klubu VV, chce z klubu odejít, pozastavil členství ve straně a není už součástí koalice. Jeho rozhodnutí by tedy nemělo nadále zatěžovat koaliční vztahy," sdělil Stanjura ČTK. Bártovo rozhodnutí kandidovat v krajských volbách ale prý rozhodně neznamená avizovaný odchod z vrcholné politiky.

VV mohou Bártu podržet nebo vyloučit

Bárta byl v pátek nepravomocně odsouzen za uplácení poslanců tím, že jim poskytoval bezúročné půjčky. Proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 se odvolal a chce prokázat svou nevinu. Po verdiktu soudu rezignoval na post předsedy poslanců VV a uvedl, že pozastavil členství ve straně. Takový krok ale podle stanov VV sám udělat nemůže. O pozastavení členství zatím jen požádal, hlasovat o něm bude krajská rada VV, sdělila dnes ČTK místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Stanovy VV navíc počítají s tím, že pozastavení členství má být jen dočasné, do nejbližšího jednání grémia, které člena buď vyloučí, nebo pozastavení členství odmítne.

Představitelé ODS a TOP 09 po vynesení rozsudku požadovali, aby Bárta úplně odešel ze sněmovny. Stanjura to dokonce zmínil jako podmínku další vládní spolupráce s VV. Z dnešních vyjádření koaličních lídrů se ale zdá, že věc dále nepovažují za problém vládní koalice. Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro pondělní Respekt uvedl, že "politik odsouzený, byť nepravomocně, za korupci nemá zůstávat ani v postavení ústavního činitele". Nemá ale prý žádné páky, jak Bártu k odchodu ze sněmovny donutit. Další kroky jsou prý věcí VV.

Bárta chce dál manipulovat se stranou

Kalousek v diskusním pořadu televize Prima Family řekl, že Bártovo setrvání ve sněmovně je nepříjemným překvapením. "Pro nás nemůže být koaličním poslancem," řekl Kalousek.

Ke kritice se připojily i opoziční strany. Žádají, aby odsouzení poslanci VV opustili sněmovnu. "Myslím si, že by se ODS a TOP 09 neměly chovat alibisticky, měly by vyvinout tlak na Věci veřejné a Věci veřejné by měly jednoznačně vyzvat jak poslance Bártu, tak poslance Škárku, které přivedly do Poslanecké sněmovny, aby se vzdali poslaneckého mandátu," řekl dnes České televizi předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip míní, že Bártovo setrvání v poslanecké funkci ještě více umocňuje důvody pro ukončení současné vládní koalice. "Vít Bárta se nechce zbavit možnosti dál manipulativně ovládat stranu, kterou vytvořil jako svůj podnikatelský projekt," uvedl. V situaci, kdy Bárta zůstává ve sněmovně, podle něj není možné omlouvat pokračování koalice tím, že Bárta odešel z politiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…