Bárta i Škárka si chtějí stěžovat. Kauza běží dál

23.01.2013 16:26

Poslanec Vít Bárta (VV) podá stížnost na nečinnost státní zástupkyně Hany Vrbové, pokud se přes výzvy soudu nebude zabývat podezřením z trestné činnosti, kterému čelí další poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí.

Bárta i Škárka si chtějí stěžovat. Kauza běží dál
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Začátek soudního řízení s Vítem Bártou, Oldřich Chudoba v popředí

Řekl to dnes novinářům poté, co jej soud nepravomocně zprostil obvinění z podplácení. Škárka ČTK už předtím sdělil, že zproštění "korupčníka Bárty" je jasným pochybením soudu a že zvažuje podání žaloby na soudce.

Bárta podle obžaloby uplácel své někdejší stranické kolegy Škárku a Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve Věcech veřejných. Škárka podle spisu úplatek přijal a část peněz také použil. Obvodní soud pro Prahu 5 dnes Bártu i Škárku zprostil obžaloby. Předseda senátu Jan Šott při tom zdůraznil, že se musel řídit právním názorem odvolacího soudu, podle kterého oba poslanci nebyli vinni, a měl tak nulový prostor k vlastnímu posouzení věci.

"(Škárka a Kočí) Záměrně vylákali půjčku, kterou obrátili v úplatek s cílem diskreditovat mě," řekl dnes Bárta médiím. Podotkl, že byl dva roky účelově kriminalizován za to, že na ministerstvu dopravy jako jeho šéf zavřel penězovody do stranických pokladen. Svůj proces označil za politický. Uvedl také, že Kočí vyjednávala se zástupci ODS a TOP 09 o puči ve Věcech veřejných, žádný z představitelů obou koaličních stran ale nebyl předvolán a nikdo se nezabýval jejich skutečnou rolí ve "vytěsnění VV" z vlády. "Křivé obvinění Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí nesmí být potrestáno, protože tito dva poslanci drží vládu kmotrů a Miroslava Kalouska a Petra Nečase svými hlasy nad vodou," prohlásil.

Soudce Šott dnes v soudní síni už podruhé upozornil na to, že případnou trestní odpovědností Škárky a Kočí za křivé obvinění Bárty a za vylákání jeho hotovosti pod falešnou záminkou by se měly zabývat orgány činné v trestním řízení. Škárka se podle soudce mohl dopustit křivého obvinění také vůči dalšímu poslanci Michalu Babákovi (VV), který v kauze vystupoval jako svědek. "Je zcela na policii a na státním zastupitelství, jak se k našemu doporučení postaví," podotkl Šott.

Škárka se k dnešnímu verdiktu soudu nejprve příliš vyjadřovat nechtěl, protože rozhodnutí ještě nenabylo právní moci. "Soudce Šott neprokazoval úplatek ve veřejném zájmu, zaměřil se na půjčky a podle mě celé to řízení nevedl úplně šťastně," řekl poslanec při odchodu ze soudu novinářům. Dodal, že křivého obvinění se nedopustil.

Vzápětí ovšem ČTK zaslal mnohem ostřejší vyjádření, v němž označil zproštění "korupčníka Bárty" za jasné pochybení policie a soudu. Šott podle něj od počátku vedl řízení manipulativně a míra jeho profesionality je pochybná. "Zvažuji podání žaloby na soudce Jana Šotta, protože celý proces nezvládl, a doufám, že to bylo pouze jeho neschopností, nikoli obálkou s iniciálami J.Š.," napsal.

"Co na to říct? Snad jen to, že nepovažuji za vhodné urážlivé výroky pana Škárky jakkoliv blíže komentovat," řekl ČTK Šott. Upozornil, že odvolací Městský soud v Praze potvrdil v plném rozsahu veškerá skutková zjištění obvodního soudu, a že tedy neví, proč by měl Škárka v souvislosti s vedením procesu u obvodního soudu podávat žalobu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…