Bárta si "kupuje" lobbistu Teličku za milion a půl. Prý mu radí dobře

24.01.2011 9:47

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) má k ruce dva poradce, kteří jeho úřad vyjdou zhruba na 170 tisíc korun měsíčně. Jedním z nich je bývalý český eurokomisař Pavel Telička, který je považován za bruselského lobbistu. Uvádí to Aktuálně.cz s tím, že Telička spojil své jméno s Věcmi veřejnými ještě před loňskými volbami.

Bárta si "kupuje" lobbistu Teličku za milion a půl. Prý mu radí dobře

Ministr Bárta si prý Teličku vybral za poradce kvůli "kontaktům směrem do Evropské unie a pracovním zkušenostem na bývalé pozici eurokomisaře".

Bárta si přitom práce Teličky velmi považuje - platí mu 140 tisíc měsíčně. „Já osobně nemám s panem ministrem, ani ministerstvem žádnou smlouvu. Služby jsou poskytovány společností BXL Consulting, kde jsem jeden ze společníků a pracuje na tom celý tým," řekl Aktuálně.cz Telička. Nechtěl však říci, kolik lidí na zakázce pro české ministerstvo dělá. Smlouvu prý zveřejní jen tehdy, pokud se zveřejní i jiné smlouvy ministerstva.

Podle mluvčího Jakuba Ptačinského ale roční smlouva BXL Consulting vyjde úřad na 1 717 100 korun. Podle Teličky je to však prý odměna, která se "pohybuje na výrazně spodní hranici toho, co poskytují firmy se sídlem v Bruselu".

Radí s realizací dopravních projektů

„Jasné přitom není, jaké rady si ministerstvo dopravy kupuje za výše zmíněné bruselské ceny. Ani jedna strana nemluví příliš konkrétně," uvedl k tomu server.

"Rady pana Teličky úzce souvisí s dopravní politikou a realizací dopravních projektů, konkrétně můžeme jmenovat například dopravní superkoncepci. Také se podílel na organizaci návštěv dopravních expertů z ciziny v České republice," uvedl pak pro Aktuálně.cz Bárta přes svůj tiskový odbor.

Zmíněná koncepce, která brzy půjde do meziresortního řízení, má určit, jaké dopravní projekty se v následujících letech uskuteční.

Klientem je Bakala i PPF Petra Kellnera

„Já tu stranu nevolil, tak nevím, proč bych ji měl podporovat," vysvětlil ale svůj vztah k Věcem veřejným Telička. Bárta k tomu pouze zmínil, že žádný střet zájmu v Teličkově angažmá nehrozí. Navíc si jeho služby velmi chválí.

Podle Aktuálně.cz Teličkova společnost radí i finančníkovi Zdeňku Bakalovi. Ten Věci veřejné před volbami sponzoroval - dostala od něj šest milionů. Ke klientům Teličkovy BXL Consulting patří také PPF Petra Kellnera.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…