Bárta útočí: Ministerstvo lže. Skutečná nezaměstnanost je mnohem vyšší

24.02.2013 7:32

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že zatímco v prosinci panovala v zemi 9,4procentní nezaměstnanost, v lednu tohoto roku je bez práce již jen 8 procent lidí. Podle předsedy Věcí veřejných Víta Bárty jsou takové informace zcela lživé. „V prosinci 2012 jsme tady měli 545 311 nezaměstnaných, v lednu 2013 již 585 809, nezaměstnanost poměrně prudce stoupla a je na nejvyšší úrovni v novodobých dějinách České republiky,“ uvádí na svém blogu.

Bárta útočí: Ministerstvo lže. Skutečná nezaměstnanost je mnohem vyšší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Ministerstvo se tak dle Bártova názoru dopouští úmyslné lži, aby procento nezaměstnaných z optického hlediska nepůsobila tak strašidelným dojmem. „Kdyby ke změně nedošlo, pak by podle staré metodiky podíl nezaměstnaných přesáhl psychologickou hranici 10%. Horší čísla zažila naše země již jenom v dobách Velké hospodářské krize, tedy před 80 lety,“ varuje.

Za laciné pak považuje Bárta tvrzení, že v porovnání s ostatními evropskými zeměmi je na tom Česká republika ještě poměrně dobře. „Jak pohodlná výmluva pro ty, kdo s rukama v klíně přihlíží tomu, jak se hroutí naše hospodářství a blahobyt občanů,“ dodává.

Neschopná vláda a nehorázné regulace

České hospodářství má přitom dle jeho mínění perspektivu stát se jedním z předních exportérů do Číny, Ruska, Brazílie, Indie a jiných rostoucích trhů, a to zejména proto, že disponuje vlastní stabilní a důvěryhodnou měnou a kvalifikovanou a vzdělanou pracovní silou. „Máme všechny šance stát se vědecko-technickým centrem střední a východní Evropy a právním státem řádně plnicím závazky vůči svým občanům,“ myslí si Bárta.

Recept na dosáhnutí takového úspěchu je prý přitom jednoduchý – stačí věřit a pracovat, ovšem bez neschopné vlády a nehorázných regulací, které házejí klacky pod nohy. „Náš národ se vždy dovedl úspěšně poprat s krizí i nezaměstnanosti, avšak to, co nesvedeme dnes, je překonat důsledky naprosto nepochopitelné ekonomické politiky Miroslava Kalouska a Petra Nečase, která dovede dosáhnout lepších hospodářských čísel pouze s pomoci změny metodiky, podle níž je ona statistika vedena,“ ukazuje Bárta na viníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…