Barták mluvil o komunistické šikaně. A řekl, jak to prý bylo s Tatrou

07.12.2011 11:42

Bývalý ministr obrany a pravá ruka premiéra Topolánka Martin Barták dnes na své tiskové konferenci, uspořádané po „vojensku“ polním způsobem ve stanu na pražském Vyšehradě, a věnované případu vyšetřování kauzy Tatra, se neobvykle tvrdě obul do policie, státního zastupitelství a Američanů. Podle něj je stíhán za to, že hájil zájmy České republiky proti zájmům amerického byznysu. Vadí mu i opakované úniky ze spisu do médií. I proto chce v nejbližší době spustit nový zpravodajský server nazvaný novodoba-inkvizice.cz, na kterém chce v budoucnu upozorňovat podrobně na podobné excesy, jaké podle něj doprovázely jeho kauzu.

Barták mluvil o komunistické šikaně. A řekl, jak to prý bylo s Tatrou
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

„Ze strany Američanů je to vůči mně pomsta a ukázka moci za to, že jsem hájil české státní zájmy," řekl ParlamentnímListům.cz Barták na otázku, jak na něj celá věc působí ve světle dokumentů policie a státního zastupitelství, zejména sdělení obvinění za korupci. Spolu s ním na tiskové konferenci vystoupil i jeho advokát Josef Monsport.

Bartáka od pondělka stíhá ostravská expozitura protikorupční finanční policie. A to přesto, že právníci oslovení ParlementnímiListy.cz našli v celkem jedenáctistránkovém sdělení obvinění, které má naše redakce k dispozici, hned několik míst, kde policie a státní zastupitelství balancují na samé hraně zákonitosti. Nezákonnost celého vyšetřování, zejména s ohledem na procesní úkony, konstatovalo navíc písemně i Vrchní státní zastupitelství.

„Tato věc má naprosto nestandardní parametry. Jako první v této věci podáme během dneška nebo nejpozději zítra stížnost s tím, že odůvodnění bude zpracováno poté, co nám bude umožněno nahlédnout do spisu," řekl exkluzivně ParlamentnímListům.cz Bartákův obhájce Monsport. „Důkazy, které byly policií provedeny, svědčí o nevině doktora Bartáka a právě v tom shledávám tu zcela ojedinělou nestandardnost, stejně jako nezákonná místní příslušnost. Zač ho tedy stíhají, opravdu nechápu," dodal Monsport. Sami svědci totiž, jak vyplývá ze sdělení obvinění, které mají ParlamentníListy.cz exkluzivně k dispozici, i sami přítomní svědci Bartákova údajného korupčního jednání do protokolu pod hrozbou křivé výpovědi a nadržování uvedli, že o žádné korupci nevědí, ačkoliv stáli přímo „u toho". Jedním z nich byl třeba český ambasador v USA Petr Kolář.

  • SLEDUJEME kauzu: Tatra


Američané, chovejte se slušně

„Nikdo nechtěl po Američanech úplatek, premiér po nich pouze žádal slušnost," tvrdí Barták, podle kterého je celá kauza pomstou Američanů za to, že bojoval proti nim za české národní zájmy (za podíl PRAGA Hostivař a.s. v kontraktu - pozn. redakce). Sama policie ve sdělení obvinění konstatovala, že obviňuje Bartáka až na základě pokynu nadřízeného žalobce Dušana Táborského.

Jednou ze zcela nepochopitelných okolností kolem případu je fakt, že nikdo z Američanů, kteří měli být údajně osloveni Bartákem s korupční nabídkou, tento zločin- v USA dokonce federální a vysoce trestný- nenahlásil doma policii nebo FBI. Navíc Cabanise jako zástupce jedné strany sporu, lze podle právníka Richarda Palečka jen těžko považovat za objektivního svědka.

Nedůvěryhodní američtí svědci- zločinci, rasisté a váleční štváči

Nedosti na tom. Druhý svědek údajného Bartákova korupčního jednání Duncan Sellars, který ale přitom paradoxně u výslechu nic takového nepotvrdil, zase patří mezi americké politické a zpravodajské jestřáby a v minulosti podporoval po celém světě různá proamerická teroristická hnutí nebo dokonce rasistickou vládu v Jihoafrické republice před pádem apartheidu. „To je tako důvěryhodný svědek, jako kdyby policie předvolala co by svědka před Norimberský proces esesáckého hrdlořeza Otto Skorzenyho," vrtí nechápavě hlavou bezpečností expert a historik Petr Úpický. Několik Sellarsových blízkých spolupracovníků byli navíc nedávno v USA odsouzeno za praní špinavých peněz a spiknutí a sám Sellars si měl podle svědectví čechoamerického podnikatele v polovině 90. let žádat po Češích úplatek v rámci jejich zakázky na práce na Panamském průplavu.

„Rok jsem mlčel, protože jsem měl víru v naší justici. Je to ale poprvé v české historii, kdy přes média někdo oznamuje, že bude někdo trestně stíhán. Důvěru ve spravedlnost už teď nemám. Uvnitř policie se už v červnu šuškalo, že budu obviněn, protože obviněn prostě být musím," řekl Barták na tiskové konferenci.

Spojení české policie, českých médií a Američanů?

Podle Bartáka stojí za celou kauzou snaha některých médií, protože jen na základě jejich článku zahájila policie neobvykle svižně a sama ze své iniciativy vyšetřování. Mladá fronta navíc podle šetření státního zastupitelství účelově manipulovala s fakty. „V dnešní době, kdy je policie ochromena odchody nejlepších lidí a nemá kapacity ani na zpracování toho, co mu přidělí státní zastupitelství, je činnost policie vskutku ojedinělá," glosoval akčnost policie Paleček. Navíc, ačkoliv se údajně jedná o korupční věc, věc začal sám o sobě šetřit „protimafiánský" Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. „Součástí celé kauzy byly časté a opakované řízené úniky do médií, zejména Mladé fronty Dnes," řekl našemu listu Martin Barták. Podle něj se jedná o klasický případ zneužití pravomoci veřejného činitele a bude zajímavé sledovat, zda stejně iniciativně a sama od sebe začne policie vyšetřovat tyto nezákonitosti po té, co po neuvěřitelně dlouhou dobu jednoho roku šetřila tuto kauzu na základě pouhých spekulací Mladé fronty Dnes. Barták se také pozastavil nad tím, že mu policie prověřovala konto, stejně jako jeho manželky i jejich dětí, když sami Američané tvrdili, že žádný úplatek neposkytly a že byla proti němu nasazena i FBI, která zcela nestandardně monitorovala jeho cestování po světě, např. během jeho dovolených. „Co policejní orgán hledal? Cokoliv, co mě mohlo poškodit?" položil novinářům přítomným na tiskovce řečnickou otázku Barták krátce předtím, než měl konflikt se zástupci Mladé fronty Dnes.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…