Bartoš: Evropské fondy mohou pomoci regionům přijímajícím uprchlíky

11.03.2022 7:20

Evropské fondy mohou pomoci řešit krizi v regionech potýkajících se s příchodem uprchlíků z Ukrajiny, domnívá se ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Bartoš: Evropské fondy mohou pomoci regionům přijímajícím uprchlíky
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Jeho resort v současnosti prověřuje možnosti vyplývající z aktuálního návrhu Evropské komise (EK). Ministerstvo o tom dnes informovalo na svém webu. Návrh nařízení CARE (Cohesion's Actions for Refugees in Europe) komise zveřejnila 8. března v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Bartoš ocenil iniciativu a rychlost, s jakou komise navrhla upravit legislativu pro politiku soudržnosti. „Přestože Česká republika má většinu prostředků z evropských fondů již přidělenou konkrétním žadatelům, intenzivně prověřujeme možnosti návrhu v našich programech a možnosti pro partnery v regionech," uvedl ministr. Dodal, že opatření mohou jednotlivým regionům pomoci rychle, ale zároveň je potřeba vnímat dlouhodobější dopady.

Návrh na úpravu legislativy, který představila komisařka pro kohezi a regionální politiku na neformálním jednání ministrů EU odpovědných za politiku soudržnosti, řeší podle Česka především pomoc v krátkodobém horizontu. Členské státy ale budou muset společně prodiskutovat i opatření, která by zasaženým zemím pomohla reagovat na dlouhodobější dopady migrační krize spojené s ruskou invazí.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Komisí navržená změna prodlužuje možnost stoprocentního spolufinancování EU v rámci dotací z politiky soudržnosti. Z období 2014 až 2020 bude prodloužena na účetní období 2021 až 2022. Členské státy a regiony budou mít dále možnost využít prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) nebo Evropského sociálního fondu (ESF) na jakýkoli typ opatření na podporu osob prchajících z Ukrajiny.

Výdaje členských států na pomoc budou způsobilé pro podporu EU se zpětnou platností od zahájení ruské invaze. Součástí návrhu je i zjednodušení podávání zpráv a úpravy programu.

Za dva týdny od zahájení ruské invaze uprchlo před válkou přes hranice Ukrajiny více než 2,3 milionu lidí, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Nejvíce uprchlíků, zhruba 1,43 milionu, zamířilo do Polska.

V Česku je podle údajů mobilních operátorů zhruba 200 000 ukrajinských uprchlíků, uvedl dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Cizinecké policii se dosud ohlásilo téměř 70 000 lidí, ve středu jich bylo skoro 7000, zveřejnilo Ministerstvo vnitra na twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…