Bartoš navrhuje: Miliardu eur na obnovu ekonomiky přesměrovat na péči o uprchlíky

18.03.2022 22:38

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dnes zmínil, že by se Česká republika mohla pokusit o získání svolení Evropské unie k využití miliardy eur z mimořádného fondu obnovy pro péči o ukrajinské uprchlíky. Peníze, původně určené na obnovu ekonomiky po pandemii, které již má Česko přiklepnuté, jsou však zatím vázané na pevně stanovené podmínky Bruselu zahrnující například klimatická a reformní kritéria. Žádný jasný signál, zdali Evropská komise Česku takto naložit s jeho podílem z fondu dovolí, prý Bartoš zatím nezaznamenal.

Bartoš navrhuje: Miliardu eur na obnovu ekonomiky přesměrovat na péči o uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Bartoš o nápadu využít miliardu eur z mimořádného fondu obnovy EU na péči o ukrajinské uprchlíky či stavbu ubytování pro lidi přicházející z Ruskem napadené Ukrajiny v Bruselu informoval podle ČTK poté, co se sešel s činiteli Evropské komise.

Žádost o svolení ze strany Evropské komise teprve chystá, zdali však Brusel Česku dovolí pomoc uprchlíkům z Ukrajiny formou využití peněz z fondu, netuší. Žádný jasný signál prý v Bruselu nedostal ani po jednání například s eurokomisařkou pro kohezní politiku Elisou Ferreiraovou.

Ministerstvo podle českého ministra plánuje v dubnu spustit program podpory pro obce a kraje zajišťující bydlení pro Ukrajince a pomoc uprchlíkům podle jeho mínění naplňuje podmínky EU, jež stanoví, jak Česká republika může se svými penězi z fondu nakládat. „Myslím, že příchod toho většího množství lidí naplňuje podstatu toho fondu,“ doufá Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Česká republika by podle něho mohla z fondu určeného k oživení ekonomik zasažených covidovou krizí využít zhruba desetinu své částky. Otázkou však zůstává, zdali EU shledá pomoc uprchlíkům v souladu s podmínkami, které již nyní stanoví kritéria v rámci nevázanosti na klimatické či digitální a také reformní programy EU. Česká republika by také zřejmě musela upravit národní plán obnovy, jehož schválení Evropskou komisí je podmínkou k tomu, aby mohla své peníze z fondu využít.

Evropská komise dosud umožnila, aby státy využily na uprchlickou vlnu prostředky z kohezních fondů z končícího rozpočtového období 2014 až 2020, nevyčerpané finance jsou však podle Bartoše vázány smlouvami a jejich objem by nestačil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…