Bartoš není žádný fanatik, uvažuje věcně. V hlavě to má srovnané, ujišťuje komentátor Dolejší

14.08.2021 10:03 | Glosa

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš rád rozdává různé nálepky. O serveru Seznam Zprávy např. tvrdí, že jde o „kyperskou firmu“, která proti němu vede „džihád“, a předsedu Pirátů Ivana Bartoše rád označuje za nebezpečného „progresivistu“, jenž chce českou suverenitu prodat do Bruselu. Novinář Václav Dolejší ze zmíněného serveru se rozhodl Bartoše představit lidem zcela jinak. Jako pragmatika, který to má v hlavě srovnané. Má to však háček...

Bartoš není žádný fanatik, uvažuje věcně. V hlavě to má srovnané, ujišťuje komentátor Dolejší
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Novinář Václav Dolejší má za to, že předseda Pirátů Ivan Bartoš není žádný progresivista, jak ho popisuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš nebo šéf SPD Tomio Okamura. Podle Dolejšího je Bartoš pragmatik.

Aby své tvrzení doložil, citoval jeden z výroků předsedy Pirátů na téma odklonu Česka od uhlí.

„Jde o to, kdy vymyslíme, jak v zimě zásobovat domácnosti energií. Ty čtyři měsíce jsou kritické, a teď nemáme jinou alternativu, jak to nahradit,“ zaznělo od Bartoše.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jenže kdyby měli lidé hádat, kdo výrok pronesl, pokud by to předem nevěděli, možná by se netrefili.

„Správná odpověď šokuje, autorem je Ivan Bartoš, šéf Pirátů. Říkáte si, sakra, co se to děje, vždyť přece piráti jsou dnes svými soupeři s oblibou označovaní za šílené levicové extremisty, kteří řeší témata, jako je digitalizace, transparentnost, multikulti, gender, klima, LGBT,“ uvedl Dolejší.

Dolejší uznal, že se dá namítnout, že se Bartoš jen přetvařuje, aby nevyděsil středové voliče, ale pravda bude podle novináře jinde.

„Neopírá se o žádnou velkou ideologii. Názor na jednotlivá témata si spíše vytváří byrokratickým způsobem. Tedy věcně, na základě dat, informací a analýz. Nejvíc je to vidět na zmíněných ekologických tématech v úvodu,“ popsal Bartošův přístup k věcem Dolejší.

Má to ale háček. Ivan Bartoš není ve straně sám. Jeho straničtí kolegové, jako Mikuláš Peksa nebo Ondřej Profant, občas vysloví něco, co pořádně rozčeří české politické vody. A to středové voliče mnohdy odrazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…