Bartoš vyzývá Babiše: Začněte dodržovat zákony

13.11.2020 13:36

Evropská komise usoudila, že všechny dotace pro firmy z koncernu Agrofert jsou po 1. září 2017 nezákonné a české úřady je nemají schvalovat. Ty však tak dle Pirátů nekonají. Jde prý o šest miliard korun. „Členové vlády jsou tedy plně odpovědní za následky způsobené porušováním těchto zákonů a je již zřejmé, že se Česká republika nevyhne mezinárodní ostudě,“ soudí Bartoš.

Bartoš vyzývá Babiše: Začněte dodržovat zákony
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Evropská komise usoudila, že všechny dotace pro firmy z koncernu Agrofert jsou po 1. září 2017 nezákonné a české úřady je nemají schvalovat. Ty však tak dle Pirátů nekonají. Jde prý o šest miliard korun. „Členové vlády jsou tedy plně odpovědní za následky způsobené porušováním těchto zákonů a je již zřejmé, že se Česká republika nevyhne mezinárodní ostudě,“ soudí Bartoš.

Piráti dlouhodobě upozorňují na problém střetu zájmu premiéra Andreje Babiše. Poslali kvůli tomu několik dopisů k Evropské komisi. Avšak netýká se to pouze problému s Agrofertem. Psaní těchto stížností mají Piráti v oblibě a například europoslanec Marcel Kolaja se na konci května po dovolbě členů Rady České televize, pochlubil, že na základě jeho podnětu se bude Výbor pro kulturu a vzdělávání, právě volbou členů Rady ČT zabývat.

Nyní předseda Pirátů Ivan Bartoš a senátor Lukáš Wagenknecht v rubrice Politici voličům Parlamentních listů zveřejnili informaci, že Evropská komise dle informací v médiích přikázala českým úřadům zastavit schvalování dotací pro společnosti z koncernu Agrofert.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Nezákonné jsou prý též všechny dotace pro Agrofert vyplacené od září 2017. Prý tak Evropská komise reagovala na stanovisko českých úřadů k finálnímu auditu ohledně střetu zájmů premiéra Babiše. Česká strana navíc odmítá situaci řešit.

„Piráti učinili maximum, abychom se této situaci vyhnuli. Důrazně apeluji na premiéra Babiše, aby přestal zatahovat občany do svých problémů a začal dodržovat zákony,“ okomentoval situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Celý článek ZDE:

Ačkoliv jsou tedy dle unijních úřadů všechny dotace schválené pro koncern Agrofert po 1. září 2017 nezákonné, tak česká ministerstva mají tyto dotace nadále vyplácet.

„Například v tomto týdnu zveřejnil SZIF přehled doporučených žádostí o dotaci – mimo jiné pro SPV Pelhřimov z holdingu Agrofert. Celkový objem nezákonně vyplacených dotací lze odhadnout z přehledu europoslance Pirátů Mikuláše Peksy na webové adrese www.babis-dotace.cz. Od září 2017 po současnost se bude jednat o téměř 6 miliard korun. Nejde přitom pouze o nezákonné dotace, ale i nezákonné veřejné zakázky,“ informují Piráti.

Problém se týká i dotace ve výši jednoho sta milionů korun na údajně inovativní linku pro výrobu toastového chleba pro Penam. To, že by měla být inovativní, vyloučil i bývalý provozní šéf firmy.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

„Během posledních 3 let jsem opakovaně žádal ministerstva odpovědná za dotační politiku státu, aby zamezila porušování českých i evropských předpisů ke střetu zájmů. Piráti v této věci adresovali členům vlády celou řadu interpelací. Nakonec pirátský analytický tým musel zpracovat rozsáhlé trestní oznámení čítající 58 příloh. Členové vlády jsou tedy plně odpovědní za následky způsobené porušováním těchto zákonů a je již zřejmé, že se Česká republika nevyhne mezinárodní ostudě. Dokonce jsem jako jeden z prvních upozornil na bizarní dotaci na toustovou linku pro pekárnu Penam,“ dodal Bartoš.

„Vláda se evidentně snaží oddálit vyřešení střetu zájmů pana premiéra Babiše. Svým postupem opětovně podrývá důvěru ve fungování právního státu a potvrzuje jeho převzetí pro finanční zájmy premiéra a jím ovládané společnosti. Celá situace je o to horší, že k ní dochází v době, kdy tisíce podnikatelů bojují o své přežití. Náš státní aparát ale bohužel řeší miliardové dotace pro holding, které jsou protiprávní, z peněz daňových poplatníků,“ pověděl pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…