Bártovi u soudu asistuje kamarád z ABL

08.03.2012 8:20

Bývalý ředitel divize speciálních činností bezpečnostní agentury ABL Pavel Kosek podporuje Víta Bártu přímo v soudní síni. Upozorňují na to Lidové noviny.

Bártovi u soudu asistuje kamarád z ABL
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soud s Vítem Bártou. Kateřina Klasnová podpořila svého manžela

Kosek LN řekl, že pro agenturu ABL už nepracuje. Připustil ovšem, že dál spolupracuje s Bártou jako konzultant v právních otázkách. „Případ si analyzuji,“ komentoval svou přítomnost v soudní síni.

Mohlo se přitom stát, že by sám Kosek stanul před soudem. Původně totiž policie začala vyšetřovat i to, zda ABL při špehování politických protivníků VV neporušovala zákony. V roce 2006 měl Kosek dohlížet na sledování tehdejší starostky Prahy 11 Marty Šorfové. Kosek podával zprávu o špehování přímo Bártovi, tehdejšímu majiteli ABL. Server lidovky.cz to zjistil z několika dokumentů, ke kterým se dostal.

Detektivové ABL pod vedení Koska také shromažďovali zákonem chráněné osobní údaje – čísla řidičských průkazů, čísla pasů, ale i informace o registračních značkách aut nebo také data z policejní evidence o trestním stíhání.

Lidové noviny připomínají, že Vít Bárta už jednou sliboval premiérovi Petru Nečasovi (ODS), že ABL nesledovala politiky. Po provalení kauzy se musel premiérovi omluvit. Následovalo odvolání některých lidí spojených s bezpečnostní agenturou.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, Kosek již pátým rokem vykonává advokátní praxi a je právníkem Víta Bárty.

Na proces s Bártou přišli příznivci a další lidé ze strany

Na proces nedohlíží jenom Kosek, ale také členka PR týmu Věcí veřejných, která si vše nahrává na videokameru. Podle politologa Jana Kubáčka, který se stranou spolupracuje více než rok, neslouží natáčení procesu potřebám ABL ale je určeno pro Věci veřejné.

Kubáček je dalším člověkem z Bártova doprovodu, který čítá až deset osob. Z lavice pro veřejnost sleduje proces třeba mluvčí partaje Pavel Reichard a okolo Bártovy ženy a místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové sedí skupina dalších příznivců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …