Bát se komunistů? Racionální důvody k tomu nejsou, píše komentátor

19.10.2012 13:06

Podle komentátora Lukáše Jelínka nejsou racionální důvody k tomu, aby se veřejnost bála vystoupení komunistů z dvacetileté politické izolace. Někoho to může eticky pobuřovat, není ale prý potřeba se bát ani obvodu Prahy 8 a Jiřího Dolejše.

Bát se komunistů? Racionální důvody k tomu nejsou, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Dokonce i někteří jindy střízliví občanští aktivisté a publicisté zapomínají na věcná témata, na výkony Nečasova týmu a na náladu ve společnosti a místo toho podléhají ideologickým schématům doprovázeným rituálními tanci vymítačů komunismu,“ píše Lukáš Jelínek na serveru Deníku Referendum.

„Zlo se snáší na náš kraj, oranžová rudne a Sověti (nikoli Rusové) si brousí tesáky. Temnou stranu historie komunistického hnutí mají nejlépe nastudovanou ti, co si ani ň kupodivu nepamatují z temné strany historie katolické církve a hrozbu nacionalizace společnosti odbývají tím, že jsme jinde než v minulém či předminulém století,“ vysvětluje Jelínek.

„Nikomu neupírám právo být disgustován rychlým otřepáním se komunistů z dvacetileté izolace. Nebráním se diskusi o (ne)estetičnosti KSČM nebo etických otaznících vznášejících se nad komunisty,“ připouští na jednu stranu. Na druhou ale komentátor volá po zdravém rozumu. Podle něj totiž často vládnou dojmy, pocity či vzpomínky.

„V jednom mám ale jasno - a promiňte mi teď vyklouznutí z role sloupkaře k osobní zpovědi: Být zaregistrován v Praze 8, o nadcházejícím víkendu poprvé v životě sáhnu po volební listině KSČM a volím Jiřího Dolejše. Nejen proto, že mi přes všechny chyby přijde lidsky sympatický. Nejen proto, že představuje to lepší z KSČM. A nejen proto, že je oním symbolem ‚divokého volebního podzimu 2012‘.

Volil bych ho též jako ‚menší zlo‘ – přinejmenším v narážce na všechny falešné operetní pěvce, kteří mají v tomto mobilizačním týdnu plná ústa ‚zla komunismu‘, aniž by na toto téma byli schopni hlubší vyargumentované diskuse,“ uzavírá Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…