Bazoš ministryně Černochové. Obchody s vojenským materiálem, že i Bobošíková jen zírala

17.08.2023 22:06 | Monitoring

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nakupuje vojenský materiál o 75 procent dráž než její předchůdce Lubomír Metnar (ANO), odhalila moderátorka Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. Zjistila také, že vojenský materiál je následně rozprodáván na Bazoši, což by oficiálně nemělo být možné. Jeho nákupní cena je tam navíc podstatně nižší. Zakoupit lze i munici.

Bazoš ministryně Černochové. Obchody s vojenským materiálem, že i Bobošíková jen zírala
Foto: Screen Aby bylo jasno
Popisek: ABJ - Titanic

Moderátorka Jana Bobošíková z pořadu Aby bylo jasno informovala o nákupu „řemenů 97 do kalhot“ Ministerstva vnitra z 10. srpna. Veškeré informace zjistila z oficiálního vládního registru smluv. Řemenů si Ministerstvo objednalo šest tisíc, a to za 2 105 400 korun.

„Mimochodem, od stejné firmy kupovali řemeny i předchůdci Černochové, ovšem podstatně levněji,“ dodala Bobošíková. Podobné nákupy řemenů se podle jejího zjištění uskutečnily již za vlády Andreje Babiše, kdy byl ministrem obrany Lubomír Metnar (ANO). Tentýž řemen byl tehdy nakoupen za 200 korun. Současná ministryně resortu Jana Černochová (ODS) řemeny nakoupila za 350 korun za kus. „Neboli s cenou řemenů za ministryně Černochové inflace zamávala. Zdražily o plných 75 procent,“ doplnila Bobošíková.

Podle kupní smlouvy Ministerstva obrany je řemen 97 do kalhot určen k výstroji vojenských profesionálů Armády ČR pro plnění služebních a výcvikových úkolů jak na území České republiky, tak v zahraničí. Kdokoliv si ho však může zakoupit na internetovém portálu Bazoš, jak zjistila Bobošíková. Jeho kupní cena na Bazoši je sto korun. „Nové, neotevřené, nepoškozené balení. U výrobce tento řemen zcela přirozeně nekoupíte,“ naznačila Bobošíková, kdo na Bazoši pravděpodobně prodává.

 

„Mimochodem, budoucí majitel řemenu má jistotu, že řemen byl vyroben v souladu s protiruskými sankcemi a že Ministerstvo obrany bylo environmentálně odpovědné za dodavatelem,“ zjistila Bobošíková a dodala, že plastový sáček, ve kterém se řemen prodává, bude buď rozložitelný, nebo kompostovatelný.

Jak Bobošíková zjistila, tatáž osoba, která na Bazoši řemen prodává, nabízí i další výstroj Armády České republiky jako například ponožky, trička. „Jde o tři páry vojenských zimních termo ponožek. Pár za sto korun. A za pouhou stokorunu si můžete koupit také letní modré termo triko vojáka hradní stráže v původním balení,“ upozornila moderátorka. Triko je i se znakem hradní stráže, rok výroby 2021. „Původní cena, kterou zaplatili daňoví poplatníci? Čtyřnásobná!“

Dále se na Bazoši prodává i sportovní úbor vojáka hradní stráže za 250 korun. Jeho nákupní cena přitom byla dva tisíce. Bobošíková uvedla, že veškeré ve videu představené zboží je opatřeno oficiálními znaky Armády ČR, kódy odpovídajícími oficiálním smlouvám.

„Jestliže paní ministryně Černochová dnes kupuje výstroj se 75procentní přirážkou, některé její kusy se pokoutně vyprodávají až sedmkrát levněji. Oficiálně by přitom dané zboží nemělo být možné zakoupit,“ uvedla Bobošíková s tím, že civilista, který by oděv hradní stráže nosil, by spáchal přestupek podle zákona o ozbrojených silách České republiky, za nějž může být uložena pokuta ve výši až tři tisíce korun.

Dále Bobošíková na Bazoši objevila například munici ráže 308. „Tento konkrétní typ střel lze oficiálně zakoupit výlučně s předložením zbrojního průkazu,“ upozornila Bobošíková s tím, že původ munice se nepodařilo ověřit. „A tak nevíme, zda v nějakém armádním skladu chybí 169 kusů střel, či nikoliv.“

V závěru videa vyslovila otázku, zda si je ministryně obrany Černochová vědoma, co se s výzbrojí, výstrojí a materiálem, jenž je zakoupen za peníze daňových poplatníků, děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …