Bělobrádek burcuje: Naše armáda se nemůže skládat z několika skvěle vycvičených jednotek, které můžeme nasadit v zahraničí

03.04.2017 15:46

Rozhovor s lidoveckým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem přinesl server Aktuálně.cz. Předseda KDU-ČSL mimo jiné vyzval, aby Česko dávalo na obranu dvě procenta HDP. „Ztrácíme důvěryhodnost. Je hanba jet v NATO na půl plynu,“ uvedl.

Bělobrádek burcuje: Naše armáda se nemůže skládat z několika skvěle vycvičených jednotek, které můžeme nasadit v zahraničí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek vnímá investice do obrany jako přínosné i pro českou vědu a vývoj nových technologií. „Navýšení obranného rozpočtu na dvě procenta jsme navrhovali hned na začátku této koaliční vlády v roce 2014. A ČSSD s ANO už tehdy cukly. Nepodpořily nás. Nakonec ta diskuse skončila na nějakém plánu 1,4 procenta HDP. Jenomže teď se píše rok 2017 a my jsme pořád na původním jednom procentu,“ kritizoval Bělobrádek se slovy, že to je hanba. 

To, že jiné členské státy tento závazek také neplní, nás podle jeho slov ani v nejmenším neomlouvá. „Realita je taková, že ‚jedeme“ v NATO jen na půl plynu. Česká armáda tvoří páteř této země. A jaký je její obraz? Ta se přece nemůže skládat jen z několika skvěle vycvičených a skvěle vybavených jednotek, které jsme schopni nasadit v zahraničí. To prostě nestačí,“ dodal s tím, že není ani možné se donekonečna spoléhat na to, že americký obranný rozpočet dosahuje výše 3,5 procenta HDP. Takové partnerství, míní, nemá moc perspektivu. 

„Ti, kteří platí, se oprávněně ptají, kdy splníme své závazky. A navýšením rozpočtu se začneme o svou – a tím i o alianční obranu – zodpovědně starat. Vlastním jednáním jsme se tak ocitli v pozici partnera, který ztrácí důvěryhodnost. A ti, kteří platí, se k nám podle toho taky chovají,“ dodal.

Následně se zmínil o tom, že ke klasickým bezpečnostním hrozbám přibývají i rizika z kyberprostoru. „Stejně jako ochrana pro stát životně důležitých technologií, duševního a průmyslového vlastnictví. Před těmito a dalšími hrozbami opakovaně varují i zprávy české Bezpečnostní informační služby,“ dodal.

A promluvil i o schopnosti Ruska spouštět hybridní konflikty. „Nemusí při nich vždycky útočit tanky nebo běhat zelení mužíčci. Existují i další podprahová rizika, ať už jde o dezinformační a ideologickou válku,“ řekl.

  • Původní text ZDE

Závěrem se pak Bělobrádek vyjádřil i ke koalici s hnutím STAN pro sněmovní volby. „Když jsem byl zvolen předsedou KDU-ČSL, někteří lidé se smáli. Další jen mávli rukou anebo prohlašovali, že je to konec lidové strany. Když si i teď na ty chytráky vzpomenu, zůstávám ohledně našeho spojení se Starosty a nezávislými úplně klidný. Žádné průzkumy zatím neměřily náš společný volební potenciál,“ zmínil k současné situaci ve straně Bělobrádek.

Podle svých slov se nezříká ani toho, aby se stal premiérem. „Musíme mít takovou ambici,“ uvedl. „Chceme dát lidem alternativu, aby nemuseli volit ani Andreje, ani Bohuslava, kteří se teď ve vládě jen mydlí,“ dodal se slovy, že jeho strana chce výrazně uspět. 

„My nejsme žádné rychlokvašky, které vystřelí nahoru a pak rychle stejně jako všechny ty Unie svobody, zelení nebo Věci veřejné zmizí ze scény. Máme kontinuitu, váhu i kvalitu,“ uzavřel.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…