Bělobrádek chce evropská pravidla pro šíření zpráv na internetu

16.10.2017 15:32

Internetové společnosti jako Google a Facebook, které šíří mediální obsah, musí podléhat stejným pravidlům jako ostatní média, musí odvádět v tuzemsku daně a musí respektovat ochranu autorských práv. Dnes to na tiskové konferenci řekl vicepremiér pro vědu a výzkum a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zprávu přinesla ČTK.

Bělobrádek chce evropská pravidla pro šíření zpráv na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Podle Bělobrádka by to měla zajistit společná pravidla Evropské unie. O prosazení příslušných pravidel by se podle něj měli zasazovat ministři i premiér při jednáních v Bruselu, téma lze prosazovat i v rámci frakcí v Evropském parlamentu, ve kterých působí čeští europoslanci.

„Aby mohl efektivně fungovat trh médií, musejí na něm platit rovné podmínky, což dnes neplatí a hrozí monopol internetových gigantů,“ řekl Bělobrádek. Internetové firmy podle něj nemusejí dodržovat český tiskový zákon, nemusejí v Česku platit daně ani jim nehrozí soudní postih za zveřejnění pomluvy. „Porušují autorská práva, vyhledávají a zveřejňují informace, které někdo vytvořil, které přebírají od médií, aniž by jim za to platily,“ řekl.

Nerovné postavení klasických médií a internetových gigantů podle Bělobrádka ohrožuje demokracii, která nemůže bez svobodných médií fungovat. „Demokracie stojí a padá s rovnými informacemi. Je nám jasné, že společnost, v níž by lež začala vítězit nad pravdou, není svobodná a lidé se u voleb nerozhodují na základě pravdivých a úplných informací a naopak mohou podléhat strachu a manipulacím,“ řekl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle Bělobrádka je třeba nastavit spravedlivé podmínky na mediálním trhu. Za nejvhodnější považuje prosazení těchto pravidel na evropské úrovni. Pokud budou pouze národní legislativy, nemusí být závazné pro ostatní státy a předpisy se mohou obcházet, řekl. Upozornil také, že celá EU bude mít při jednáních s internetovými firmami silnější postavení než jednotlivé státy.

O zavedení nových pravidel by podle lidoveckého předsedy měli usilovat příslušní čeští ministři v rámci ministerských rad EU, otázku by mohl nadnést i premiér na evropské summitu. Bělobrádek vidí jako možnost i vyvolání diskuse v Evropském parlamentu, kde by ji mohli v rámci svých frakcí prosazovat čeští europoslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…