Bělobrádek prozradil čtenáři, jaké informace má od tajných služeb k Ukrajině

03.10.2014 21:30

Z PROFILŮ Šéf lidovců Pavel Bělobrádek odpovídal na dotazy čtenářům ParlamentníchListů.cz. Týkaly se práv menšin na odtržení od státu i povahy kyjevského režimu na Ukrajině. Došlo i na informace od tajných služeb týkající se ruské agrese.

Bělobrádek prozradil čtenáři, jaké informace má od tajných služeb k Ukrajině
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Čtenář Mrakovic vytkl Bělobrádkovi větu, v níž tvrdil, že sudetští Němci a Maďaři mohli být v právu odtrhnout se od Československa. Většina německých stran prý byla pro zachování územní celistvosti. Případné referendum by na konci třicátých let minulého století dopadlo pro Německo špatně. „Nejsem si vědom, že by si RF přisvojila Krym bez souhlasu obyvatel Krymu a bez referenda, které odsouhlasila autonomní vláda Krymu,“ dodal čtenář v souvislosti s krizí na Ukrajině.

Menšina by neměla mít možnost odhlasovat si odtržení od státu

Bělobrádek doporučil podívat se, jak dopadly výsledky voleb pro henleinovce. Z toho usuzuje, že by případné referendum dopadlo podobně. Většina Němců před druhou světovou válkou údajně byla pro připojení k říši.

Podle šéfa lidovců by ale nemělo být možné, aby si menšina mohla odhlasovat odtržení od státu. „Důležité je současné mezinárodní právo. A územní celistvost je elementární charakteristika státu. Když si Maďaři na jižním Slovensku udělají referendum, že chtějí k Maďarsku, tak se odtrhnou?“ ptá se Bělobrádek.

Ptal se Zeman tajných služeb? Vláda se zeptala a na Ukrajině jde o ruskou agresi

Poté odpovídal na dotaz, zda má informace od tajných služeb o ukrajinské krizi. Prezident Miloš Zeman tvrdí, že žádné informace nedostal. „Otázkou je, zda se jich ptal,“ namítl Bělobrádek a dodal: „My se jich na vládě ptali. Jejich stanovisko bylo jasné. Jde o ruskou agresi.“

Kyjevský režim není antiruský ani genocidní. Má podporu Evropské unie

Posledním tématem byla zvláštní politika Spojených států, které na jedné straně zavrhují demokraticky zvolený režim prezidenta Asada v Sýrii a na straně druhé podporují režim na Ukrajině. Nyní prý porušily mezinárodní dohody a zaútočily v Sýrii na islamisty, protože Asad ztratil kontrolu nad územím pod správou ISIL. Proč ovšem to stejné neudělají na Ukrajině, kde kyjevský „genocidní“ režim zjevně ztratil kontrolu nad Luhanskou a Doněckou oblastí? Mohlo by tam tedy zasáhnout Rusko? Ptal se na to V. Žáček z KDU-ČSL, který se také dovolával křesťanských zásad a principů.

„Vždy je zásah bez mandátu RB principiálně špatně. Tak mluvit o demokracii v Sýrii je velmi odvážné. Kyjevský režim má podporu u EU,“ připomněl Bělobrádek. Odmítá, že by se Ukrajina dala považovat za kyjevský antiruský genocidní režim. „Nevím, jestli jsi členem ŘKC, ale křesťanské zásady a principy jsou chránit slabší, bránit právo a odporovat zlu,“ upozornil Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…