Bělobrádek řešil s lidmi uprchlíky: Jsme obklíčeni obrovskou masou. Zatím nemají peníze na převaděče, ale až se dá do pohybu Afrika...

11.11.2015 17:52 | Zprávy

REPORTÁŽ "Konflikt v Sýrii jednou skončí. A větší část Syřanů se chce vrátit zpátky domů a znovu svoji zemi vybudovat. Až se ale dá do pohybu Afrika, půjde o desítky až stovky milionů lidí. Jsme obklíčeni obrovskou masou lidí, kteří si chtějí sáhnout na náš blahobyt," konstatoval na debatě v Hradci vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek řešil s lidmi uprchlíky: Jsme obklíčeni obrovskou masou. Zatím nemají peníze na převaděče, ale až se dá do pohybu Afrika...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Klub zastupitelů Koalice pro Královéhradecký kraj uspořádal besedu s tématem migrační krize v Evropě. Konala se v sále zastupitelstva kraje a hlavním hostem byl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Začal s čísly. "Jde o největší pohyb lidí od konce druhé světové války. Data máme za minulý rok. Už tehdy šlo o 60 milionů lidí v pohybu. Z toho je 40 milionů vnitřně vysídlených osob," vyjmenoval. To jsou osoby, které utečou, ale zůstanou ve vnitřním hranicích daného státu.

Z toho jasně vyplývá, že 20 milionů běženců hranice svých států již opustilo. "Do Evropy dorazilo 1,8 milionu žadatelů o azyl. Letošní čísla budou zřejmě větší. Dá se očekávat, že se do pochodu dá i část z těch 40 milionů vnitřně vysídlených. Pokud se něco nezmění," konstatoval vicepremiér. V Sýrie je podle jeho údajů 7,5 milionu vnitřních vysídlenců, v Turecku 2 miliony, v Libanonu 1,1 milionu, v Jordánsku 630 tisíc, v Iráku 250 tisíc, 132 tisíc v Egyptě. "Jen pro srovnání - Libanon má zhruba 4 miliony obyvatel a 1,1 milionu uprchlíků, takže jde o zhruba dvacet procent obyvatel," vypočítal.
 
Řešení není jednoduché. "Pro nás je důležité, aby lidé, kteří se dali na pochod, zůstali v zemích, kde jsou. Aby se co nejvíce dokázali sžít s prostředím, kde jsou poměrně blízko zemi svého původu a kam by se mohli vrátit, až tam odezní válečné konflikty. Navíc žijí kulturně v přibližně stejném prostředí," upozornil předseda KDU-ČSL. 
 

Bylo u nás 18 tisíc migrantů. I hodně muslimů

Česká republika se zavázala přijmout 1500 uprchlíků. Toto číslo se bude patrně navyšovat. "Pro vaši informaci v letech 2001- 2002 u nás bylo 18 tisíc migrantů. Byli to především lidé z bývalé Jugoslávie, hlavně Bosňáci. Z nich velká část muslimové. Tehdy to žádný problém ani diskuzi nevyvolalo, protože pro nás to byli Jugoslávci. Polovina z nich se vrátila zpátky, někteří se usadili v Evropě, další u nás. Nicméně takovéto počty lidí tu byli," uvedl. Pokud se tedy podle jeho slov teď budují tábory pro běžence, většinou se jen obnovují.
 
Na prevenci migrace, pomoc postiženým regionům, vydala Česká republika v roce 2014 350 milionů korun. "To znamená na udržení těch lidí tam, kde jsou, aby se nevydali na pochod směr Evropa," vysvětlil Pavel Bělobrádek. Letos na migraci půjde 200 milionů korun. U nás je podle něj situace zcela jiná než v Německu. "Jsou tu záchyty v řádech jednotlivců, v Německu třeba deset tisíc denně. Takže zatím problém nemáme, ale to neznamená, že situaci podceňujeme," konstatoval.
 
Poté mluvil o obraně Schengenského prostoru. "Je evidentní, že aby tady procházely Evropskou unií desetitisíce lidí, aniž by se jich kdokoliv ptal odkud jsou, kam jdou, proč tam jdou, jak se jmenují a nějak je zaregistroval, to prostě není možné. To už je anarchie," upozornil. Je také podle něj potřeba zlepšit podmínky v uprchlických táborech mimo Unii. "Někteří se vydávají na pochod do Evropy mimo jiné i proto, že jejich děti už čtyři roky nechodí do školy. V Turecku je v táborech 400 tisíc lidí, přes 1,2 milionu lidí je mimo tábory. Dnes už možná 2 miliony. A tam je problém se vším, zdravotní péčí počínaje až po školní docházku," vysvětlil vicepremiér české vlády. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…