Bělobrádek se rozpovídal, jak to chodí ve vládě. Prý celkem dobře, jen Babiš občas "ujede"

18.10.2015 10:39

Předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek má za to, že nejlepší vládou by byla jednobarevná vláda KDU-ČSL, ale pohled na volební výsledky lidovců z posledních dvaceti let tomu zatím nenasvědčuje, takže se lidovci snaží domluvit v rámci koalice. Není to prý vždy snadné, ale jde to. Tedy pokud zrovna „neujede“ Andrej Babiš (ANO), což se prý nedávno stalo. Pár slov Bělobrádek přidal i k tématu uprchlické krize.

Bělobrádek se rozpovídal, jak to chodí ve vládě. Prý celkem dobře, jen Babiš občas "ujede"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

V rozhovoru pro server Týden.cz Bělobrádek odmítl odpovědět na otázku, kdo se snaží ve vládě dominovat, zda je to ministr financí Andrej Babiš (ANO) nebo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Formálně pouze konstatoval, že vládu řídí premiér a v jeho nepřítomnosti první vicepremiér. Důležité prý je, že vláda funguje a pracuje. Lidovcům se podle jejich předsedy podařilo prosadit už padesát procent ze svého volebního programu.

I proto se křesťanští demokraté snaží nezapojovat se do politických přestřelek mezi ČSSD a ANO. Někdy se tomu ale prý nelze vyhnout. Naposledy se to projevilo, když Babiš obvinil poslance Ladislava Šincla (ČSSD) a Jana Bartoška (KDU-ČSL), že jsou zlobováni lidmi z hazardního byznysu. Šincl označil na oplátku Babiše za „magora“, ale šéf státní kasy si trval na svém. Aby ukázal, že má pravdu, vzal legislativní návrh poslance Bartoška v oblasti hazardu a porovnal ho s návrhem lobbistů. Příliš se prý od sebe nelišily.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Na to má ale Bělobrádek odpověď. „Ministr ujel nebo je nekompetentní. Jan Bartošek pouze vyňal některé pasáže z vládní novely zákona o hazardu a předložil je, aby byla česká legislativa v souladu s evropskými normami, podobně jako kolega Volný, který řešil daňové záležitosti.“

I tato příhoda ukazuje, že v koalici nepanují vždy ideální poměry a podle šéfa křesťanských demokratů by tomu mohla pomoci jedna věc. „Nejlepší by byla jednobarevná vláda KDU-ČSL, jako ideálního partnera si umím představit třeba německou CDU. Samozřejmě ve vládě kvůli naší velikosti hrajeme spíše roli juniorního partnera, ale na druhou stranu podstatné je, co dokážeme prosadit. A nám se daří realizovat většinu programových priorit. A nezáleží, kdo je předložil, zásadní je soulad s naším programem,“ odvětil.

Nakonec se Bělobrádek vyjádřil i k uprchlické krizi. Evropa prý zvládá pomoci lidem, kteří už jsou na jejím území, ale nové zvládne už jen těžko. Starý kontinent by mohl začít připomínat přetíženou loď a je dobře známo, jak to s takovými loděmi může dopadnout. Zkrátka, ekonomické migranty musíme posílat zpět. A lidé, kteří u nás dostanou azyl, musejí respektovat naše hodnoty. Ty musíme hájit.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …