Bělorusko zavádí opatření. S Ruskem chce obchodovat v dolarech

19.12.2014 13:50

Běloruská centrální banka uvalí poplatek ve výši 30 procent na veškerý nákup zahraničních měn uskutečněný firmami i jednotlivci. Důvodem je měnová krize v Rusku, které je hlavním obchodním partnerem Běloruska.

Bělorusko zavádí opatření. S Ruskem chce obchodovat v dolarech
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

 Banka v dnešním prohlášení uvedla, že přijala množství opatření, jejichž cílem je zabránit vzniku negativních trendů na běloruském měnovém a finančním trhu. Je mezi nimi i požadavek, aby domácí firmy prodaly na místním trhu až 50 procent svých příjmů v cizí měně. Doposud musely firmy prodat 30 procent těchto příjmů, napsala agentura Reuters.

Server e15.cz přináší i zprávu ze serveru sputniknews.com, ten upozornil, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko již ve čtvrtek oznámil, že obchod s Ruskem by měl být stanovován v tvrdých měnách, protože kvůli propadu ruského rublu je nyní pro běloruské podniky ztrátový.

V dolarech, ne rublech

„Budeme obchodovat v dolarech, ne rublech. Měli jsme již dávno požadovat po Rusku, aby nám platilo ve tvrdé měně,“ prohlásil Lukašenko. Podle něj by měli ruští klienti platit za běloruské zboží v dolarech nebo v rublech podle směnného kurzu aktuálního v den transakce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…