Bém naložil policistům: Stíhají vážně nemocného Janouška a trafiky, které rozdával už Masaryk. Přitom sami páchají zločiny

27.04.2014 5:21

Ani lobbista Roman Janoušek, ani podnikatel a bývalý šéf Socialistického svazu mládeže Martin Ulčák se nevyjadřují k obsahu policejních odposlechů, které vyšetřovatelé pořídili v Galerii Myšák v kancelářích Romana Janouška a které se objevily v médiích. Mají svědčit o tom, že lobbisté se snažili ovlivňovat obsazování vrchních pater justice a policie.

Bém naložil policistům: Stíhají vážně nemocného Janouška a trafiky, které rozdával už Masaryk. Přitom sami páchají zločiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Kdo k tomu však promluvil, je přítel Romana Janouška, exprimátor hlavního města Prahy Pavel Bém, který figuroval před pár lety právě s Janouškem v přepisech telefonických záznamů týkajících se většinou pražské radnice. Kromě mediální skandalizace obou aktérů, kteří se mezi sebou oslovovali jmény Mazánek a Kolibřík, celá „kauza“ tehdy vyšuměla do ztracena. Nikdo nebyl obviněn, jediným „trestem“ bylo tedy právě zveřejnění odposlechů. Otázkou je, zda i tentokrát je publikování záznamů jedinou „zbraní“, navíc nelegální, kterou policisté na odposlouchávané mají. Podobná snaha o diskreditaci pomocí úniků z policejních spisů nastala už víckrát v minulosti, například když se v médiích objevil text odposlechů tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.

Únik telefonických záznamů lobbisty Janouška do médií už začala na popud ministra vnitra šetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ministr Milan Chovanec prohlásil, že pokud je za únikem některý z policistů, nemá ve sboru co dělat a okamžitě jej čeká vyhazov. Ale není pravděpodobné, že se podaří zjistit, kdo má zveřejnění informací ze spisu na svědomí. Vždycky se totiž tyto informace objeví až ve chvíli, kdy má ke spisu přístup širší okruh lidí, hlavně advokáti obžalovaných, aby se na ně dalo podezření svést a nepadlo na policisty a státní zástupce. Média už podle očekávání zveřejňují informace „z důvěryhodných zdrojů“, že „informace z kauzy Nagyová začaly prosakovat ve větším množství do médií od okamžiku, kdy žalobci umožnili obhájcům nahlížet do obsáhlého spisu a dokonce si jeho část anebo úplně celý zkopírovat, což se stalo letos v březnu“. I když se nedá ani vyloučit, že za únikem stojí některý z obhájců obviněných v kauze Nagyová, stejně tak to může být někdo z orgánů činných v trestním řízení. Exprimátor Prahy se domnívá, že to byl spíš policista nebo státní zástupce.

Celý text Pavla Béma ZDE.

Pokud jsou za tím policisté nebo státní zástupci, je to zločin

Bém prý dnes nechce zpochybňovat vypovídací hodnotu odposlechů s ohledem na skutečnost, že podle jeho slov „Roman Janoušek trpí poměrně velmi vážným onemocněním, při kterém mnoho z toho, co řekne, má informační kvalitu zprávy vyřčené po půlnoci v hospodě se čtyřmi promile alkoholu v krvi“, ale nazývá zločinem, pokud Lidové noviny získaly od policie či státního zástupce „skutečný“ obsah vyšetřovacího spisu. „V tomto případě je to poprvé, co česká média otevřeně a bez jakýchkoliv skrupulí přiznávají, že dostala `jedinečnou možnost` seznámit se s obsahem spisu, jenž netvoří pouze `údajně autentické` odposlechy, ale ještě navíc část odposlechů, které už jsou `parafrázovány` vyšetřovateli,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Bývalý primátor si klade otázku, proč záznamy byly zveřejněny právě teď? Dává to do souvislosti s právě probíhajícím soudním sporem kolem dopravní nehody Romana Janouška, při níž lobbista zranil ženu. „Logicky by člověk předpokládal, že žalobcem bude postižená osoba. Nikoliv, v tomto případě je žalobcem státní zástupce. Aby toho nebylo málo, nejedná se o `obyčejnou dopravní nehodu`. Přestože na jejím konci není smrtelná tragédie, a s vysokou pravděpodobností ani trvalé zdravotní následky, trestný čin je překvalifikován na sazbu trestného činu pokusu o vraždu. Nevím, jestli se něco takového v historii novodobé české justice vůbec přihodilo,“ kritizuje postoj státního zástupce v této kauze pražský exprimátor.

Politické trafiky jsou zakódovány v české genetické výbavě

Současně Pavel Bém upozorňuje, že „údajné“ odposlechy Janouška nemají s kauzou dopravní nehody vůbec nic společného. Poukazuje na fakt, že „živý“ vyšetřovací spis, v němž zatím není žádný obviněný, obsahující „závažné“ informace, které putují od vyšetřovatelů do rukou státních zástupců a zpět, podléhají všem představitelným atributům utajení, ochrany osobnosti, soukromí a osobních dat, a přesto se najednou dostávají cíleně do rukou jednomu vybranému médiu, s odposlechy a dokonce i „komentovanými parafrázemi“ vyšetřovatelů. Jde podle něj o obsah živého vyšetřovacího spisu, kde ještě není obviněný, ale „který už více než rok hýbe českými médii a který už má na svědomí absolutní destabilizaci české politiky, pád vlády, předčasné volby, politický převrat s nástupem vlády „nové“ a obvinění tzv. „trafikantů“ za něco, co v české politice neexistuje pouze 25 let, ale je zakódováno v genetické výbavě naší země od založení samostatného československého státu v roce 1918.

„Aby mně bylo rozuměno, hovořím o tzv. `politických trafikách`. Vždyť čím jiným než politickou (a chytrou) dělbou moci a efektivním řízením státu byl masarykovský projekt tzv. „Mafie“, kdy se pravidelně v Divoké Šárce scházel TGM, Švehla, Kramář, Rašín a někdy i další (byla to `Pětka`) a rozhodovali společně o politické budoucnosti československého státu. A také o tom, kdo bude sedět v jakých funkcích a firmách. Takže `politické trafiky` máme v krvi,“ přirovnal Pavel Bém současné politiky k prvorepublikovým osobnostem, kterým šlo možná víc o prospěch státu než o prospěch svůj a vlastní strany.

Příslušný policista nebo státní zástupce se podle Béma dopustil předáním vyšetřovacího spisu hned několika trestných činů najednou, za které by měl být po zásluze souzen a odsouzen. A kritizuje, že tato skutečnost nikomu nepřipadá zvláštní a česká média, a dokonce ani česká justice se o to nezajímají. Varuje, že dnes dostal „černého Petra“ Roman Janoušek, ale zítra to může být kdokoli. „Nemusím připomínat, že naposledy se takto v naší zemi `ohýbalo` právo v padesátých letech minulého století při politických procesech. Ani nomenklaturní bolševik v sedmdesátých a osmdesátých letech na to už neměl odvahu,“ tvrdí Bém. A dochází k závěru, že pod rétorikou prázdného populismu a boje proti klientelismu či korupci jsme svobodu a soukromí rituálně upálili na hranici. „Ideálům demokratického a právního státu se vzdalujeme, jak se říkalo za komunistů, mílovými kroky,“ shrnul Pavel Bém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…