Benešov kvůli Schwarzenbergovi nepřejmenujeme, ironizuje Jakl

20.01.2013 14:52

Tajemník prezidenta Václava Klause se přidal k těm, kteří odsoudili výroky prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech. ParlamentnímListům.cz řekl, že město Benešov se kvůli tomu nepřejmenuje.

Benešov kvůli Schwarzenbergovi nepřejmenujeme, ironizuje Jakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

„Rád bych mu připomenul, že více než sto Benešových dekretů platilo jen několik měsíců, protože když se pak poprvé po válce sešel československý parlament, potvrdil je jako zákony,“ uvedl Jakl.

Tím pádem by podle Jakla musela bát před soud v Haagu postavena celá tehdejší vláda. „Jistěže tyto zákony nejsou vyhaslé, jsou platnou součástí právního řádu, třeba ve věci občanství jsou dodnes určující,“ prohlásil Jakl.

Schwarzenberg v televizní debatě uvedl, že poválečný odsun Němců z Československa by byl z dnešního pohledu posuzován jako porušení lidských práv a že někdejší vláda včetně prezidenta Edvarda Beneše by se za to ocitla před mezinárodní trestní spravedlností v Haagu. Podle něj však byly jeho citáty zmanipulovány a slova vytržena z kontextu tak, aby se vytvořil strach z neexistujícího nebezpečí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…