Benešová: Výběrová komise navrhla na soudce Soudního dvora EU Passera

05.01.2020 21:50

Nástupcem soudce Jiřího Malenovského u Soudního dvora Evropské unie by se mohl stát Jan Passer, který v současnosti působí v tribunálu Soudního dvora EU. Passera navrhla komise, ve které zasedali všichni předsedové vrcholných českých soudů, uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v rozhovoru pro server Info.cz.

Benešová: Výběrová komise navrhla na soudce Soudního dvora EU Passera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová

Bývalý soudce českého Ústavního soudu Malenovský je soudcem Soudního dvora EU od května 2004. Letos v říjnu hodlá ve funkci skončit.

Loni na podzim proto vypsalo Ministerstvo spravedlnosti výběrové řízení na Malenovského nástupce. „Komise, v níž zasedali všichni předsedové vrcholných soudů, vybrala Jana M. Passera. Byla tam jednotná shoda,“ řekla Benešová webu Info.cz.

Passer působil v letech 2005 až 2016 jako soudce Nejvyššího správního soudu a byl i právním poradcem na Ministerstvu spravedlnosti. Od září 2016 je soudcem Tribunálu Soudního dvora EU. Pokud se stane nástupcem Malenovského, vypíše ministerstvo podle Benešové na Passerovo místo v tribunálu výběrové řízení.

Soudní dvůr EU sídlí v Lucemburku a ve spolupráci se soudy členských států dbá na jednotné provádění a výklad unijního práva. Soudci jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států Unie na dobu šesti let.

V rozhovoru pro server Info.cz Benešová rovněž potvrdila dřívější informace, že pokud se současný předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal stane novým ústavním soudcem, navrhne prezidentovi republiky na jeho místo současného prvního místopředsedu Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra. „Je to naprosto noblesní soudce, velice fundovaný, s evropskou praxí, jazykově vybavený. Neznám lepšího, kdo by justici rozuměl tak jako on,“ zdůvodnila svůj výběr Benešová.

Žádost o souhlas se jmenováním Šámala ústavním soudcem předložil prezident Miloš Zeman Senátu krátce před loňskými Vánoci. Fremrovi vyprší mandát u Mezinárodního trestního soudu v Haagu příští rok v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…