Benešová projedná se státními zástupci reformu zastupitelství

16.07.2013 6:36

O návrhu zákona o státním zastupitelství dnes bude jednat se zástupci justice nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Sejde se s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivo Ištvanem.

Benešová projedná se státními zástupci reformu zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Benešová už dříve prohlásila, že zákon se musí dopracovat. Novela mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství a zavádí specializovaný protikorupční útvar.

Návrh zákona již v červnu podpořila v prvním čtení sněmovna, ale poslanci měli také k zákonu výhrady a ohlásili, že budou chtít normu upravit. Jak předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, tak šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc se pozastavovali nad poměrem pravomocí a odpovědnosti státních zástupců. "Vláda příliš podlehla diktátu státních zastupitelství," uvedl Benda. Větší pravomoci by podle něho měla vyvážit i vyšší odpovědnost. Tejc tehdy nadnesl otázku, zda se posílení postavení nejvyššího státního zástupce dost odráží i v možnostech jeho odvolání.

Benešová trvá na svém

Nová ministryně spravedlnosti v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka už v minulosti jako místopředsedkyně ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně návrh zákona kritizovala. Musí se podle ní dopracovat tak, aby mohl platit dlouhodobě a byl jakousi komplexní kuchařkou pro práci státního zástupce. "Názor jsem nezměnila," uvedla Benešová, když se před několika dny ujala postu v čele ministerstva.

Novela zákona o státním zastupitelství počítá například s tím, že nejvyšší státní zástupce bude jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. Podle návrhu by rovněž zanikla vrchní státní zastupitelství, která jsou nyní dvě - v Praze a Olomouci. Jejich agenda by přešla hlavně na nejvyšší zastupitelství. Novela zavádí i speciální úřad pro boj s korupcí, který by vznikl při Nejvyšším státním zastupitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…