Berou nám svobodu, berou nám důstojnost. Drsná slova právníka Nielsena k 17. listopadu

23.11.2022 19:01

Právník Tomáš Nielsen se v období, kdy si naše země připomíná Den boje za svobodu, rozepsal o tom, jaké je pravé poselství 17. listopadu. „Není vám divné, že se v demokratickém státě bojíte říci, co si myslíte?“ vybízí k zamyšlení. O lidskou důstojnost přicházíme podle jeho slov dnes právě proto, že se bojíme vyjádřit vlastní názor.

Berou nám svobodu, berou nám důstojnost. Drsná slova právníka Nielsena k 17. listopadu
Foto: Archiv Tomáše Nielsena
Popisek: Advokát, zakladatel Zdravého fóra Tomáš Nielsen

O iluzi žití v demokracii jsme podle Nielsena přišli s nástupem pandemie, kdy nám vláda Andreje Babiše ukázala, jak snadné je nás připravit o jistoty, jako je svoboda pohybu, právo podnikat, o právo vzdělávat se, o ochranu soukromí a o právo tělesné integrity.

Vláda Petra Fialy podle právníka pak tuto „deziluzi o demokracii“ posunula ještě dále. Připravuje nás o svobodu slova, o právo na informace. „Ve snaze ochránit práva, o kterých píšu, jsme ale zapomněli na samotnou podstatu demokracie, na podstatu humanismu, na základ demokratického právního státu. Na lidskou důstojnost,“ dodává ve svém textu na webu Blogosvet.cz.

„Existují dva nástroje, které každý totalitní systém umí použít k potlačení lidské důstojnosti – násilí a strach. A není náhodou, že právě proti násilí a strachu vystoupili studenti a pedagogové 17. listopadu 1939 a lidé v roce 1989,“ pokračuje Nielsen.

Více než kdy dřív považuje za nutné bojovat dnes za vlastní důstojnost. Jedinou cestou je prý zbavit se osobní zbabělosti: „Bojíte se vyjádřit vlastní názor? Stydíte se nahlas říci, co si myslíte? Víte, že to, co si myslíte, není vhodné říkat navenek? Tak právě to je popření vaší důstojnosti,“ říká.

Vybízí proto k tomu, abychom si vrátili lidskou důstojnost tím, že opět začneme veřejně říkat, co si skutečně myslíme. Sám se proto veřejně podělil o možná dnes nepopulární názory. Například k válce na Ukrajině uvedl. „Nesouhlasím s tím, aby Česká republika podporovala jeden zkorumpovaný režim v boji proti jinému zkorumpovanému režimu. Chci, aby vláda ČR udělala to málo, co může, pro ochranu životů dětí, žen i mužů, skutečně trpících v důsledku ruské agrese,“ sdílí svůj názor na válečný konflikt.

Znepokojivý komentář přidal i ke Green Dealu. „Opravdu chceme platit Německu za jeho absurdní energetickou politiku, Německu, které se vrací k uhlí? Opravdu chceme podporovat projekt, který nemá žádný obsah?“ pozastavuje se Nielsen.

„O lidskou důstojnost přicházíme proto, že se bojíme vyjádřit vlastní názor. Ministr Rakušan připravuje zákon proti dezinformačním webům. Evropská komise připravila projekt proti dezinformátorům. My se bojíme vyjádřit svůj názor, protože na nás okamžitě zaútočí novodobá lidová milice online prostoru. Budu chtít, aby si mé děti vytvářely vlastní názor, aby o něm pochybovaly, ale aby nikdy nepodlehly davu hlásajícímu jedinou nezpochybnitelnou pravdu. Budu chtít, aby se moje děti nebály se mýlit.

Studenti i pedagogové v roce 1939 dali přednost své důstojnosti před svým životem. Lidé v roce 1989 dali přednost své důstojnosti před výhodami,“ dodává ke svému poselství 17. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…