Bezdomovci řádili u Jílkové: Charita na nás kašle a kvůli policajtům v mrazu umíráme

26.09.2013 23:01

V naší vlasti je přibližně třicet tisíc lidí bez domova. Dalších sto tisíc (podle některých dokonce až čtvrt milionu) obyvatel je potenciálním bezdomovectvím ohroženo. Toto nebezpečí se dotýká především starých lidí, důchodců, vdov a vdovců, nemocných, svobodných matek, nezaměstnaných a zadlužených obyvatel.

Bezdomovci řádili u Jílkové: Charita na nás kašle a kvůli policajtům v mrazu umíráme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

O bolavém tématu naší společnosti diskutovali hosté Michaely Jílkové v pořadu České televize Máte slovo. Přítomni byli zástupci státní správy, Městské policie hlavního města Prahy, charitativních organizací, ale i bezdomovci. Mnohokráte byla ze stran státu, městské policie i bezdomovců skloňována dvojakost problematiky: Na straně jedné nedostatečné kapacity pomocných organizací a zařízení, na straně druhé lidé o pomoc nestojící.

Michaele Jílkové se diskuse rychle rozproudila a několikrát se bezmála zvrtla ve vzájemné překřikování. Zástupci bezdomovců v jednom vypjatém okamžiku dokonce osočili charitativní organizace z nedostatečné činnosti a městskou policii z nedodržování zákonů a ohrožování životů, když je policisté vykazují na mráz.

Jan Dobeš, náměstek pro sociální začleňování MPSV, zmínil připravovanou první celonárodní koncepci řešení pomoci bezdomovcům. Měla by sestávat z podpory sociálního bydlení iniciací rozšíření sociálního bytového fondu, dostupnosti základní zdravotní péče pro lidi bez domova a informovanosti bezdomovců o jejich právech a možnostech začleňování do společnosti.

Naproti tomu zástupci postižených, tedy bezdomovců, reprezentovaní především Josefem Kronem a jedním anonymním bezdomovcem, mocně doplňovanými jejich kolegy z publika, kontrovali, že největším problémem pro ně je sehnat práci. Lidi bez domova je prý málokdo ochotný zaměstnat, nehledě k tomu, že i na místo uklízečky či popeláře je dnes vyžadován tzv. čistý výpis z trestního rejstříku. To nazval náměstek Dobeš diskriminací. Navrhuje startovní práci pro obce a sociální pracovníky coby lobbistický doprovod při shánění zaměstnání. Při tom připustil, že charitativní spolky, například Armáda spásy, charita či křesťanské církve, pracují lépe než stát. Bezdomovci se však představě sociálních pracovníků vysmáli a dokonce poukázali na finanční stránku věci – kolik budou sociální pracovníci náš stát stát? ptal se pan Josef Kronus řečnicky. Azylové domy by podle něj byly levnější a prospěšnější.

Hlavní město Praha, kde žije podle odhadů přes čtyři tisíce bezdomovců, lůžková kapacita však nedosahuje ani čtvrtiny jejich počtu, připravuje zřízení nových denních center a nočních ubytoven.

Zástupkyně Armády spásy, tajemnice národního velitele Armády spásy Pavla Vopeláková, zdůraznila, že chybí ucelený systém, který by umožnil prácechtivým lidem vykročit z bludného kruhu. Mezi bezdomovci jsou obyčejní lidé, kteří chtějí pracovat, mají však velmi omezené prostředky, jak získat práci, a ty jsou ještě zmenšeny jejich situací, kdy se mnohdy nemohou umýt a převléknout do čistých šatů či vyspat. "Pro lidi bez domova je ulice jejich domov," doplnila v narážce na snahu dostat bezdomovce z viditených míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…