Bída a rozvrat. Schillerová to sečetla Fialovi. Číselně

07.02.2022 13:46 | Glosa

Někdejší ministryně financí, poslankyně za hnutí ANO Alena Schillerová, ve svém komentáři o současné vládě Petra Fialy (ODS) nešetří kritikou. „Od jmenování vlády Petra Fialy uplynulo 50 dní. Pokud bychom její práci měli hodnotit z pohledu občanů České republiky a jejich každodenního života, zvládla toho opravdu hodně. Hodně pokazit,“ uvedla.

Bída a rozvrat. Schillerová to sečetla Fialovi. Číselně
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Alena Schillerová

„Máme tu největší energetickou a zdravotní krizi v novodobé historii. Už dávno mohly být schváleny zákony, které by lidem ušetřily na energiích tisíce korun ročně. Mohlo být odpuštěno 21 % DPH na elektřinu i plyn. Jenže problém je v tom, že to byly nápady Babišova kabinetu, a tak se o nich ani nediskutovalo. Místo toho jsou lidé posíláni škemrat o almužnu na úřady práce. Vidíme okolní státy a jejich plošná opatření, doplněná těmi adresnými, ke zmírnění dopadu inflace. Třeba Polsko: DPH na plyn z 23 % na 0 %, elektřina na 5 %, snížení spotřební daně na pohonné hmoty, odpuštění DPH na základní potraviny. Naprosto přirozeně Češi berou tamní obchody a čerpací stanice útokem, místo aby utráceli doma. Plošně svým občanům pomáhá Belgie, Španělsko, Bulharsko, Rakousko, Velká Británie, Francie, Nizozemí nebo Norsko. Cizí vlády kopou za svoje občany, u nás se pro ně nedělá nic,“ zmiňuje Schillerová.

Vláda podle jejích slov s laxností sleduje, jak lidi drtí skokově zvýšené úroky hypoték, jak malé a střední firmy živoří a živnostníci marně čekají na podporu z covidových programů. „Ty nefungují z jediného důvodu – z rozhodnutí vlády Petra Fialy je naše země v historicky nejdelším rozpočtovém provizoriu. Zavírají se divadla, končí filmové pobídky a s nimi stát přichází o miliardy a živnosti o odbytiště. Rodiny a organizace marně čekají na dotace všeho druhu. Do toho si premiér Petr Fiala dovolí veřejně prohlásit, že o žádných problémech lidí v rozpočtovém provizoriu nic neví. Holt nová politická kultura…“ poznamenala Schillerová.

„Z původních slibů představitelů pětikoalice, že se škrty ve státním rozpočtu nedotknou lidí, v současnosti až mrazí. Narážíme totiž na trpkou realitu: Seniorům a studentům vláda Petra Fialy zdvojnásobila cenu jízdného. Zrušila prominutí DPH na respirátory. Policistům, hasičům a vojákům místo schválených 1400 korun přidala jen 700. Zaměstnancům úřadů práce, ČSSZ, KHS a dalším, většinou těm nejhůře placeným, zkrouhla 1400 rovnou na nulu. Učitelé místo 3,5 procenta k platu dostali pouhá 2 procenta. Kuchařky, školníci a další nepedagogové jsou místo na 1400 na nule. Ano, právě ti, kteří v době masivních izolací a karantén mnohdy museli zastupovat učitele ve třídách. A jediný fungující covidový program pro živnostníky, vlastníky malých eseróček a dohodáře – náš osvědčený kompenzační bonus? Ten skončil posledním lednem a ministr financí Zbyněk Stanjura nebyl dodnes schopen zoufalým občanům odpovědět na to, jestli bude, nebo nebude pokračovat,“ dodala exministryně, podle níž se schyluje k dalším a dalším asociálním zásahům.

„Vláda hodlá zrušit 7 tisíc míst ve státní sféře, s nimiž počítal náš rozpočet pro pracovníky v regionálním školství, policisty, hasiče a vojáky. Krajské hygienické stanice bez varování obdržely přímo z Ministerstva zdravotnictví ‚pozdrav‘, který ukládá propustit část zaměstnanců. Mimochodem poté, co se tématu chytli novináři, rezort se snaží tohle fiasko zakamuflovat. Hovoří se rovněž o snížení platby za státní pojištěnce, tedy děti a důchodce, osoby na rodičovské dovolené a studenty. Dopady ve zdravotnictví budou katastrofální. Studená sprcha čeká i železničáře. Zatímco my jsme od roku 2018 zvýšili výdaje na železniční infrastrukturu o 45 %, nová vláda jde přes sliby přesně opačně: Meziroční pokles výdajů o téměř 7 miliard znamená zásadní ohrožení běžné údržby a odložení nových staveb. A to čerpám jen z kusých informací, všechny miliardové škrty ministři teprve představí. V armádě, na vnitru, v sociální oblasti… Vláda Petra Fialy do společnosti vnesla chaos, zasela nejistotu a zmar, ohrožuje stabilitu českého zdravotnictví i ekonomiky. Místo aby se v těžké době postarala o potřebné, nedomyšlenými rozhodnutími zaškrtí ekonomický růst, uvrhne lidi do chudoby a malé firmy na hranici existence. To vše jen proto, že se dostala do zajetí svých nezodpovědných slibů a ješitnosti. A aby se z toho všeho nemusela zodpovídat, ministři raději drží bobříka mlčení,“ zakončila Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…