Biden? To už nejde. Trumpovi se sypou dolary do klína

13.06.2024 12:05 | Zprávy

Americké prezidentské volby jsou každým dnem blíž a zdá se, že řada amerických boháčů si svého favorita již vybrala. Podle serveru Fox Business podpořili Donalda Trumpa. Navzdory jeho probíhajícím soudním procesům, po nichž se může stát prvním odsouzeným prezidentem v dějinách USA.

Biden? To už nejde. Trumpovi se sypou dolary do klína
Foto: Repro: X
Popisek: Donald Trump v rozhovoru s Nigelem Faragem na GB News hovoří o NATO

Prezidentské volby v USA proběhnou za necelých 5 měsíců a řada Američanů stále váhá, zda vůbec půjde k volbám, a pokud ano, tak zda podpoří úřadujícího prezidenta Joea Bidena, nebo jeho republikánského vyzyvatele Donalda Trumpa, který by se do Oválné pracovny rád vrátil. A američtí boháči už mají často rozhodnuto, koho podporují. Trump od nich na kampaň dostává miliony.

Jedním z miliardářů, kteří Trumpa podporují, je i Thomas Dundon - majitel hokejového klubu Carolina Hurricanes. Dundon naznačil, že sice nesouhlasí se vším, co exprezident dělá, ale v současnosti prý nemá ve volbách z čeho moc vybírat.

Server Politico upozornil, že miliardářů, kteří se přiklánějí na Trumpovu stranu, je víc. Zakladatel Point Bridge Capital Hal Lambert, výkonný ředitel hedgeových fondů Nelson Peltz a hotelový magnát Robert Bigelow. „Titáni z Wall Street setřesou výčitky a obejmou Trumpa,“ nadepsal server Politico svůj text s tím, že v lednu 2021, kdy Trump vykřikoval do světa, že ve skutečnosti prezidentské volby vyhrál a došlo k podvodu, řada dárců se od něj odvrátila. A teď se vrací.  

Podnikající miliardáři mají dojem, že Trump bude stát na jejich straně spíš, než Biden, za jehož prezidentství prudce vyskočila inflace. Více než tři čtvrtiny respondentů průzkumu ve zprávě Bloomberg News/Morning Consult uvedly, že prezident je odpovědný za současnou výkonnost americké ekonomiky, a téměř polovina uvedla, že je „zásadně zodpovědný“.

Děje se to i přesto, že „Bidenova léta byla nejlepším obdobím pro hledání práce od šedesátých let minulého století a USA se odrazily od pandemie a zaznamenaly silnější růst než mezinárodní srovnatelné země, jako je EU, Velká Británie a Japonsko, a celkově silnější růst než za prezidenta Trumpa,“ upozornila agentura Bloomberg.

„Nevím, že by někdo skutečně věřil, že je hrozbou pro demokracii,“ řekl zakladatel Point Bridge Capital Hal Lambert, investor a republikánský dárce. Lambert podporoval guvernéra Floridy Rona DeSantise v primárkách v roce 2024, ale nyní podporuje Trumpa.

Generální ředitel Blackstone Group Stephen Schwarzman – který kdysi označil povstání v Kapitolu v USA, které následovalo po Trumpově projevu 6. ledna 2021, za „urážku demokratických hodnot“ země – je opět jedním z nejdůležitějších spojenců bývalého prezidenta.

Bývalý prezident „je mnohem lepší volbou než to, co máme nyní. Stačí se podívat na čtyři roky, kdy byl Trump v úřadu, versus tři roky, kdy byl v úřadu prezident Biden,“ řekl John Catsimatidis, miliardář, majitel newyorské rozhlasové stanice a investor do nemovitostí. Mimo jiné doufá, že Trump sníží daně.

Lidé z Trumpova týmu prozradili, že minulý měsíc na jeho kampaň přišlo 141 milionů dolarů.

„Velcí i malí dárci přicházejí ke stolu, aby podpořili prezidenta Trumpa, protože si uvědomují, že Joe Biden je slabý a nečestný a Amerika si nemůže dovolit další čtyři roky jeho neúspěšné politiky,“ uvedla v prohlášení tisková mluvčí Trumpovy kampaně Karoline Leavittová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…