Biden na dně. A přes palubu ho chce hodit i vlastní strana

24.08.2021 18:43 | Kauza

Současný americký prezident Joe Biden zažívá nejtěžší domácí krizi od nástupu do svého úřadu. Důvod? Rychlý odchod z Afghánistánu a následný pád Kábulu zpět do rukou Tálibánu. Píše to server Aktuálně.cz.

Biden na dně. A přes palubu ho chce hodit i vlastní strana
Foto: Repro ČT24
Popisek: Americký prezident Joe Biden po summitu v Ženevě

Prezident Joe Biden si podle analytiků a komentátorů uvědomuje, že osud jeho prezidentství visí „na vlásku“. Tedy na tom, jak zvládne těžkou bezpečnostní situaci v Kábulu. V současné době tam zůstávají ohroženy stovky až tisíce Američanů.

Hodnocení současné hlavy státu přitom už teď kleslo pod 50 procent. Stojí za tím zřejmě jeho rozhodnutí o chaotickém afghánském odsunu. „Demokraté se obávají, že Bidenův kredit zkušeného, důvěryhodného politika, který měl být v zahraniční a bezpečnostní politice protipólem instinktivního rozhodování Donalda Trumpa, byl těžce pošramocen,“ píše server Aktuálně.cz a dodává, že je otázka, zda se Biden a demokraté vůbec mohou politicky z této krize zotavit. 

„Odkaz Afghánistánu pro Bidena nemusí záležet na tom, co udělal v posledních dvou týdnech, ale co udělá v příštích dvou,“ citoval například list New York Times nejmenovaného „velmi blízkého poradce“ prezidenta. A republikáni prý zatím věří, že Američané Bidenovi Afghánistán jen tak nezapomenou. 

Biden se přitom znovu snaží přesvědčit americkou veřejnost, že jeho rozhodnutí odejít z Afghánistánu bylo správné a nevyhnutelné. „Jsem přesvědčen, že jsem rozhodl správně, když neposílám další mladé ženy a muže do války, do války, která už dále nemá ospravedlnění,“ uvedl se slovy, že až historie ukáže, že šlo o logické, rozumné a správné rozhodnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …