Biden sklidil v OSN aplaus. Válka na Ukrajině by se dle něj dala okamžitě ukončit

19.09.2023 22:48

Americký prezident Joe Biden v úterý ve svém projevu na Valném shromáždění OSN zdůraznil, že je za současnou válku na Ukrajině zodpovědné pouze Rusko. Moskva je také nadále podle Bidena tím, kdo stojí v cestě míru. „Rusko má moc tuto válku okamžitě ukončit,“ upozornil. Ujistil, že USA i jejich spojence konflikt neunaví natolik, aby Rusku „dovolili“ ničit Ukrajinu „brutálně a bez následků“.

Biden sklidil v OSN aplaus. Válka na Ukrajině by se dle něj dala okamžitě ukončit
Foto: Repro ČT24
Popisek: Americký prezident Joe Biden po summitu v Ženevě

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí
Americký prezident ve svém úterním projevu k Valnému shromáždění OSN ujistil, že Spojené státy nehodlají ukončit či jakkoliv omezovat pomoc Ruskem napadené Ukrajině a i nadále se chystá pokračovat v podpoře Kyjeva.

„Rusko věří, že se svět unaví a dovolí mu brutálně a bez následků ničit Ukrajinu,“ uvedl podle agentury Reuters Biden během svého proslovu k Valnému shromáždění OSN.

Agentura Bloomberg rovněž upozorňuje, že americký prezident sklidil potlesk i za svá slova o tom, že Spojené státy i jejich spojenci budou nadále stát za Ukrajinou v jejím boji za svobodu. „Jedině Rusko nese odpovědnost za tuto válku. Jedině Rusko má moc ji okamžitě ukončit,“ pravil Biden.

Americký prezident mimo jiné podle serveru The Hill vyzval také k uklidnění vztahů USA a Číny a zdůraznil, že soupeření obou velkých světových mocností nesmí přerůst v konflikt.

Dodal, že je pro snižování rizik, že by se napětí USA a Číny mohlo přeměnit ve větší konflikt. Neznamená to však podle něj, že USA nebudou případně bránit „agresi a zastrašování“.

„Jsme také připraveni spolupracovat s Čínou v otázkách, kde pokrok závisí na našem společném úsilí,“ zdůraznil pak, že by měl Washington s Pekingem najít společnou řeč v rámci problematiky „zrychlující se klimatické krize“.

Do Ruska se za rozpoutání válečného konfliktu na Ukrajině pustil také generální tajemník OSN António Guterres, jenž ruskou invazi na Ukrajinu označil za porušení Charty OSN.

Guterres zdůraznil, že ruská agrese napadené zemi přinesla již „řadu hrůz“. „Zničené životy a rodiny, pošlapaná lidská práva, traumatizované děti a zhacené naděje a sny. Válka má ale dopady i mimo Ukrajinu, jaderné hrozby ohrožují nás všechny a ignorování smluv ohrožuje mezinárodní právo a je jedem globální diplomacie,“ jmenoval šéf OSN, co vše Rusko způsobilo svou agresí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

udivuje mě, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 20.09.2023 11:47:21
že česká média ještě nespustila ódy na skvělý a světový projev českého pepy v OSN a potlesk ve stoje. Vypadá to jako obvykle na pěknou ostudu, že už je i pro česká média trapné o tom psát

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …