Biden u Saúdů. Hynek Kmoníček napsal věci, které tu jinak nezaznívají

31.07.2022 11:41 | Glosa

Prezident USA Joe Biden absolvoval v půli července diplomatickou cestu po Blízkém východě. Zavítal i do Saúdské Arábie, za což si po návratu domů do Spojených států vysloužil kritiku. Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček k této Bidenově cestě napsal pár slov. Čisté zlo ani čisté dobro se v píscích Arábie nenachází, upozornil Kmoníček. Upozornil na to i v souvislosti s tolikrát probíranou vraždou saúdskoarabského publicisty Džamála Chášukdžího.

Biden u Saúdů. Hynek Kmoníček napsal věci, které tu jinak nezaznívají
Foto: Vít Hassan
Popisek: Hynek Kmoníček na besedě: Dnešní Ukrajina jak ji neznáte. 29. 11. Novotného lávka, Praha

Hynek Kmoníček v komentáři pro MF Dnes napsal, že život v poušti člověka zocelí a naučí ho pragmatickému uvažování, bez nějž by bylo v drsné krajině suchých písečných dun jen těžké přežít. Jenže západní civilizace často vedle pragmatismu staví ideály.

A právě tady je podle Hynka Kmoníčka problém.

„Jak se očekávalo, každý hodnotitel Bidenovu návštěvu viděl tak, jak ji sám předem vidět chtěl. Kritici Američanů v tom viděli zradu amerických ideálů lidských práv. Američtí progresivisté z Demokratické strany popření Bidenových předvolebních slibů. Středoví američtí republikáni opožděný příchod pragmatismu, kdy s dvěma největšími světovými dodavateli ropy (po USA nejvíce těží Saúdská Arábie a pak Rusko) nejde bojovat současně. A celou tuto politickou hru klamavých odrazů šikmých zrcadel spojoval pozoruhodně umělý narativ o hlavním saúdském disidentovi Chášukdžím, nalákaném na istanbulský konzulát za účelem středověkého rozčtvrcení. Když se totiž zblízka podíváme, co v této již tisíckrát omílané historce, končící přejmenováním ulice u saúdské ambasády ve Washingtonu na Chášukdžího, úplně základně chybí, objeví se nám obrázek mnohem složitější, než se všem vyznavačům jednoduchých historek dobra a zla kdy do příběhu hodilo,“ napsal Kmoníček.

Upozornil, že Chášukdží byl spojkou Muslimského bratrstva, které je v Saúdské Arábii, stejně jako na Západě, považováno za teroristickou organizaci Byl prý také spolupracovníkem saúdskoarabských tajných služeb. Říkávalo se o něm také, že měl spojení na svého přítele z mládí Usámu bin Ládina. Z uvedeného je podle Kmoníčka jasné, že publicista nebyl svobodným novinářem bojujícím proti zlým Saúdům. Mimo jiné proto, že v Saúdské Arábii cosi jako svobodná média neexistují.

Chášukdží byl nakonec zavražděn v Turecku, podle všeho bylo jeho tělo rozpuštěno v kyselině. Saúdskoarabský král tvrdí, že od něj nikdy nic nečetl, ani ho neviděl, a tomu podle Kmoníčka lze věřit.

Kmoníček se navíc domnívá, že smrt Chášukdžího způsobuje Saúdské Arábii větší problémy, než kdy dokázal Chášukdží své zemi provést za života. A ať už zemřel z jakéhokoli důvodu, podle Kmoníčka ani saúdskoarabský vladař Salmán bin Abd al-Azíz, ani Chášukdží se nevejdou do šablon klasických západních demokratických politiků a klasických západních novinářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…