Bídná mzda, vysoké platby. Keller odhalil cizince i Pekarovou, naplno

09.05.2022 14:24 | Glosa

Někdejší europoslanec, sociolog Jan Keller se ve svém komentáři na serveru Casopisargument.cz vyjádřil k tomu, jak si žijeme nad poměry. Připomněl i svůj deset let starý text, kde psal o tom, že lidé u nás si za srovnatelnou práci vydělají jen třetinu až čtvrtinu toho, co jejich kolegové v Německu či Rakousku. Jak Keller dodává, tento skandální nepoměr se od té doby nijak významně nezměnil.

Bídná mzda, vysoké platby. Keller odhalil cizince i Pekarovou, naplno
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jan Keller v ostravském knihcentru

„Současné debaty vyvolané možným kolapsem dovozu a distribuce energií ukazují, že jsme dosud znali jen polovinu pravdy. Životní úroveň našich domácností je tvarována nejen kladivem laciné práce, ale také kovadlinou předražených životních nákladů. Za dovážený zemní plyn i za elektrickou energii, kterou naopak lacino vyrábíme, platíme násobky toho, co v jiných zemích,“ poznamenává Keller ve svém textu.

Narozdíl od toho pak naše laciná práce obohacuje ročně stovkami miliard majitele a akcionáře zahraničních firem, poznamenává Keller. A dodává, že naše předražené náklady přinášejí naopak další stovky miliard těm, co hrají na burzách a kontrolují distribuční sítě.

„Výsledná situace je popsána a vyčíslena, nikde se však nemluví a nepíše o tom, kteří konkrétní politici a které politické strany nám takové poměry zařídili. Pokud si dobře vzpomínám, Babišova vláda tento model už převzala, aby byla následně obviněna Fialou a jeho čtyřmi podobně disponovanými kolegy a kolegyněmi, že za všechno může právě ona,“ píše Keller a ptá se, co tato konstelace přináší v rovině sociálně-ekonomické.

„Pokud naše ekonomika roste, obohacuje to v prvé řadě horní majetkové a příjmové vrstvy v zemích, kterým jsme naše firmy a naše distribuční sítě darovali. I při ekonomickém růstu mají naše střední vrstvy v průměru životní úroveň srovnatelnou spíše s nižšími příjmovými vrstvami na západ od našich hranic. Mají podobnou strukturu výdajů jako ony, podobný standard trávení dovolené, podobně omezené možnosti zajistit životní start svým potomkům. Pokud bude ekonomika stagnovat, či dokonce klesat, odnesou to právě střední vrstvy,“ dodal.

„Po zcela zřejmém krachu protestních akcí ‚Konec levné práce‘ nikdo nechystá žádnou akci s názvem ‚Konec předražených nákladů‘. Odbory řeší, zda se jejich předák stane ozdobou Pražského hradu, ČSSD si láme hlavu, jak zase o pár kvartálů odvrátit svůj konec vlastní,“ zmínil Keller. 

A co podle něj na to říkají ti, kdo si hrají na politiky? „Spolu s předsedkyní Parlamentu Markétou Pekarovou Adamovou s desetiletým zpožděním vysvětlují, že si lidé budou muset zvyknout na to, že si nemohou dovolit žít nad poměry tak, jako si žili dosud,“ poznamenal závěrem Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…