Bill Clinton k uprchlické krizi: Ti, co prchají, chtějí jen normálně žít. Dětem musíte zajistit školu, dospělým práci

30.09.2015 16:29

Bývalý prezident USA Bill Clinton mluvil v rozhovoru pro CNN o tom, jak bychom se měli postavit uprchlické krizi. Je podle něj velmi důležité pomoci zemím Blízkého východu, které již přijaly velké množství uprchlíků, ale hlavně je třeba porazit Islámský stát, bez toho nemají žádné jiné snahy význam.

Bill Clinton k uprchlické krizi: Ti, co prchají, chtějí jen normálně žít. Dětem musíte zajistit školu, dospělým práci
Foto: Martin Kovář
Popisek: Madelaine Albright a Bill Clinton na mši

Nejprve mluví o tom, že ISIS se snaží o založení islámského chalífátu, což však nedopadlo ani za Otomanské říše. A lidé, kteří před ním prchají, vlastně chtějí jen normální život pro svoje děti.

Jednou z nejdůležitějších věcí, které bychom měli udělat, je podpořit země Blízkého východu, které již přijaly velké množství syrských a iráckých uprchlíků, konkrétně Libanon a Jordánsko, jež Clinton považuje za „síly udržující rovnováhu“.

Je však třeba jim pomoci více, než jen aby měly na ošacení a nakrmení lidí, kteří k nim prchli. „Potřebujeme zajistit, aby všechny děti mohly jít do školy, a investice, které jsou třeba tak jako tak, vytvoří pracovní místa, avšak nejen pro uprchlíky, ale i pro Jordánce či Libanonce,“ říká Clinton.

Podle Clintona by mělo dojít k vytvoření podobné iniciativy jako v případě zemětřesení v Haiti. „Doufám, že se nám podaří vytvořit stabilní zemi, která je přítelem USA a spojencem Izraele a zároveň chce udržet mírové soužití na Blízkém východě. Měli bychom jim pomoci to dokázat,“ tvrdí Clinton.

Celý rozhovor zde

Stejně tak s Libanonem. „Potřebujeme stabilizovat země v regionu... Ty, které nejsou nechutně bohaté, potřebujeme vytvořit více pracovních míst, lepší vzdělání, více příležitostí, a pokud poskytneme takovou úroveň pomoci Jordáncům a Libanoncům, kteří již dokázali, že z ní vytěží maximum, tak s tou pomocí něco zvládnou,“ vysvětluje Clinton.

Zároveň je podle něj nutné vytvořit lepší systém na prověřování uprchlíků. Uvedl také, že Spojené státy by měly přijmout více uprchlíků než Německo, přičemž je toho názoru, že většině Američanů to vadit nebude, jelikož uprchlíci jsou velkým ekonomickým přínosem pro zemi.

Když mluvil o situaci v Sýrii, přiznal, že ano, je třeba změnit syrskou vládu, ale předtím, než k tomu dojde, musíme zastavit Islámský stát. „Nemyslím si, že je třeba poslat tam více pozemních jednotek,“ uvádí Clinton a dodává, že je to stejné jako na Ukrajině. „Pokud chceme demokracii, územní celistvost a etnické usmíření, vláda musí být schopná nejen bránit sama sebe, ale i vytvořit více pracovních míst, více příležitostí ke vzdělání.“

Je však nutné mít někoho, kdo podpoří jejich politiku přímo v regionu. Bez toho to podle Clintona vůbec není možné. A nemyslí tím vojenskou sílu, nýbrž politického spojence.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…