Billa a 55 požárů. „Petardy zkurv*ný“ i Ukrajinci. Je zle

01.01.2023 14:40 | Ze sítí

Letošní oslavy příchodu nového roku v Praze patřily podle záchranářů ke klidnějším, hasiči zaznamenali podobný počet požárů jako loni. Přelom roku byl srovnatelný s roky před epidemií koronaviru, řekla dnes ráno ČTK policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Požárů způsobených zábavní pyrotechnikou bylo v noci v Praze 55, hořely hlavně keře a kontejnery. Hasiči ale zasahovali také u požáru elektromobilu, pomáhali lidem dolů z komína a uvízlým na lodičce na Vltavě, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. Zdravotničtí záchranáři zaznamenali v souvislosti s oslavami za noční směnu 81 událostí. Bylo to spíše mírnější, řekla ČTK jejich mluvčí Jana Poštová. A jak řádění s petardami vnímali lidé na sociálních sítích?

Billa a 55 požárů. „Petardy zkurv*ný“ i Ukrajinci. Je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroje na Nový rok 2023 nad Prahou

Opatření proti šíření koronaviru neomezovala oslavy poprvé po dvou letech. Lidé často nerespektovali zákaz používání zábavní pyrotechniky v centru Prahy nebo na náplavkách. „Nejčastěji kolegové vyjížděli k výtržnostem, k používání pyrotechniky na zakázaných místech a k domácím hádkám,“ uvedla Siřišťová na webu. Výjezdů po oznámení na linku 158 měli pražští policisté za 12 hodin do dnešních 06:00 víc než 500, zhruba polovinu z nich v prvních čtyřech hodinách dnešního dne.

„V rámci silvestrovských oslav centru metropole policisté zajistili celkem deset osob pro podezření z přestupku a jednu osobu zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ uvedla policejní mluvčí. Právě při řešení přestupku na Václavském náměstí napadl muž policistu, ten skončil se zraněním hlavy v nemocnici, řekla už dřív. V ulici Ve Smečkách někdo dělobuchem rozbil více než třicítku oken ve vnitrobloku. Porušení vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky policisté řešili podle Siřišťové s desítkami lidí, po půlnoci už to bylo obtížné kvůli velkému počtu lidí, kteří zákaz nerespektovali.

Záchranáři v centru na Václavském a Staroměstském náměstí v noci ošetřili 28 lidí, do zdravotnických zařízení převezli deset z nich, uvedla Poštová na twitteru. Úrazů spojených s pyrotechnikou bylo šest. Záchranáři ošetřili mimo jiné 22letého muže s poraněním ruky od petardy. „I když jsme se zcela jistě nenudili, tak v porovnání s uplynulými roky (před nástupem pandemie koronaviru) se jednalo spíše o mírnější oslavy konce roku,“ uvedla mluvčí.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Hasiči během silvestrovských a novoročních oslav vyjeli k 55 požárům od zábavní pyrotechniky. „Minulý rok jsme zasahovali u 57 požárů. Letos je tedy podobný počet požárů způsobených nedbalostí při používání zábavní pyrotechniky,“ uvedl v tiskové zprávě Kavka.

Také letos často šlo o hořící zbytky pyrotechniky, křoví, odpady a plastové kontejnery. Škodu 30.000 korun způsobil požár tújí v Horních Počernicích. „Další větší požár likvidovali hasiči hodinu před půlnocí na zatravněné střeše obchodu Billa, kde hořelo na ploše 10×15 metrů,“ uvedl mluvčí. Požár byl uhašen za několik minut. Hořely také věci odložené na balkoně panelového domu ve Vysočanské ulici.

Dvěma lidem, kteří vylezli na komín v Malešicích, hasiči pomohli dolů jen několik minut po půlnoci. „Zachránili jsme také osoby, které uvízly v lodičce na mělčině pod Karlovým mostem,“ doplnil Kavka. Kolem 02:00 hořel v ulici Na Balkáně v Praze 9 elektromobil. Hasiči museli narušit plášť baterie a ochlazovat ji zevnitř, protože byla nestabilní. Škoda se podle mluvčího odhaduje na několik stovek tisíc korun, příčinu požáru hasiči vyšetřují spolu s policií.

„Jak jsem tak pochopil, zákaz petard a všeho podobného lidé oslavili petardami a vším podobným... Jaký smysl má vydávat nařízení, jejichž vymahatelnost je nulová, popřípadě, ještě hůř, selektivní, a tedy zneužitelná?“ ptal se následně na twitteru Karel Svoboda.

„Jste fantastičtí! Občané v rámci Iniciativy ‚Dárek pro Putina‘ vybrali mezi sebou 90 milionů Kč, za které bude pořízeno 15 kulometů umístěných na terénních autech! Sloužit budou k sestřelování například dronů či vrtulníků. Každý z nás cítí velkou bezmoc k tomu, co se na Ukrajině děje a takhle aspoň můžeme něco učinit k obraně proti šílenému agresorovi. A díky moc za nápad, který někde uvedl Tomáš Peszynski – pokud plánujete kupovat petardy na silvestra, tak co takhle se na to vykašlat a místo toho poslat tyto peníze na obdobnou sbírku?“ zeptal se pár dní před Silvestrem Janusz Konieczny.

Mnohé však tato výzva evidentně nezaujala. „Petardy zkurvený... Domek v podstatě na samotě, 30 km od Prahy, akusticky izolovanej jak hovado, trojvrstvý skla, zatažený rolety, televize nahlas a stejně je vystrašená k smrti už od půl šestý. Díky moc, ohleduplný kreténi,“ poznamenal Tomáš Třeštík na facebooku k tomu, co zažívá na Silvestra.

„Silvestrovské petardy a ohňostroje, pro někoho 10minutová radost, pro nás chovatele nervy. Nervy, které se naplnily skutečnosti, viz foto. Kdyby aspoň byli trochu ti lidé ohleduplní a nebouchali to od 16:00 až do 0:45 hodin,“ zmínil Lukáš Hank Jarmar.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
„Nejprve diskuse o zákazu kaprů na Vánoce, teď ohňostroje. Ani jedno nevyhledávám, tudíž nemám střet zájmů, ale tyto snahy mi začínají vadit. Tak pojďme dál, co takhle omezit lyžování – kácení stromů kvůli sjezdovkám, umělé zasněžování, zbytečné svícení pro noční jízdy za 3… 2… 1,“ vyjádřil se před Silvestrem poslanec za ANO Patrik Nacher.

„P. S. Pro kontext – kapry nejím, ohňostroje a petardy moc rád nemám, od doby, co jsem vídával z okna našeho bytu ten každoroční bengál na Václavském náměstí. Stejně tak jsem jako abstinent hlasoval pro určitou toleranci alkoholu u vodáků a byl bych pro i u cyklistů. Zkrátka to není o mých preferencích, ale o stylu té diskuse, o svobodě, o nálepkování. Mimochodem, zejména v diskusi na twitteru se krásně ukazuje jedna věc – drtivá většina diskutujících se věnovala jen kaprům a ohňostroji, úplně vynechali to lyžování, což ve mně vyvolává dojem, že s těmi progresivními nápady přicházejí ony ‚elity‘, pokud se jich netýkají. Zřejmě lyžují, tudíž toto zrovna nebude aktuální téma,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 01.01.2023 17:45:47
Těch vybraných 90 miliónů na zbraně pro Ukrajinu svědčí o tom, že ve společnosti je ještě poměrně velká skupina vypatlanců mimo realitu. Na léky a další humanitární záležitosti beru, ale domnívám se, že od dodávek zbraní tu jsou USA, je pouze v jejich zájmu vést tuto válku tak dlouho, dokud to jen půjde. Nejlépe do vymření ukrajinského národa po meči.

|  9 |  1

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …