Binec, skládky, toulaví psi. Chorvatsko vysílá nepěkné zprávy

15.05.2023 8:31

Agresivní divocí psi, černé skládky na území vzácných přírodních biotopů, únik kyseliny chlorovodíkové ve známém letovisku, nebo had v obchodním centru. To není binec africké, či latinskoamerické země třetího světa, ale zprávy z chorvatské Dalmácie. Nejsou pravidlem, ale je třeba je mít na paměti a dát si na podobné situace pozor a předcházet jim. Pokud možno. Jinak by dovolená v Chorvatsku mohla přinést i nepěkné věci.

Binec, skládky, toulaví psi. Chorvatsko vysílá nepěkné zprávy
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Spousta z nás se již těší na relax po celoroční práci v podobě zasloužené letní dovolené. Ti, kterým to současná ekonomická situace umožňuje, ji mohou trávit třeba u moře. Stále nejpopulárnější destinací, kam směřují mořechtiví čeští turisté, jsou chorvatské pláže. Nemusí se to ale obejít bez problémů. Na některé z nich upozorňují i místní lokální média a nejde přitom zdaleka jen o lokální problémy.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

Po loňské vlně skandálů, které se týkaly čistoty chorvatských pláží a odpadů vytékajících do tamního Jaderského moře, psala o tom i česká média, bude třeba si letos dávat pozor i na jiné věci.

Jednou z nich je třeba stále poměrně velké množství volně pobíhajících psů. Ti podle místních ale nemusejí být vždy přátelští a spokojit se jen s odhozenými zbytky jídla. Jak informoval chorvatský server Dalmacija Danas, došlo v oblasti k napadení místních psů a lidé mají stach o své děti.

„Řekl jsem policii, že se bojím nechat děti hrát si samy na dvoře, protože nikdy nevíte, kdy přijdou a co mohou udělat, a policisté se mi vysmáli do očí,“ stěžoval si jeden místní obyvatel na nečinnost policie vůči potulným psům poté, co našel minulý týden nedaleko domu roztrhaného svého zlatého retrívra.

Server dále uvedl, že psi, kteří chodí po okolí bez dozoru, jsou různých plemen a jsou mezi nimi belgičtí a němečtí ovčáci.

Zadarská policie následně potvrdila, že dotyčný nahlásil útok na svého psa, který následně zemřel.

Psi bez dozoru ale nemusejí být jediná zvířata, která můžete v Chorvatsku neplánovaně potkat. O tom se přesvědčili obyvatelé vyhlášeného letoviska Split. Tam museli podle serveru Dalmacija Danas včera hasiči prohledávat celé obchodní centrum, protože dostali avízo, že je v něm had.

Had ale nebyl místními hasiči objeven ani po třech dnech hledání. Až upozornění prodavaček přivedlo zasahující ke chladícímu pultu, kde podchlazeného plaza našli a poté vypustili zpět do bažin, kde je jeho přirozené prostředí.

Když zůstaneme v jednom z hlavních chorvatských letovisek, žádného turistu jistě nepotěší ani to, že byl ve Splitu v pátek 12. 5. 2023 zaznamenán také únik kyseliny chlorovodíkové.

„Včera kolem 18.30 bylo přijato oznámení, že v ulici Ljudevita Posavski ve Splitu se převrátil sud s kyselinou chlorovodíkovou, který se nacházel u stavebního materiálu. Na místo okamžitě vyjeli policisté. Nikdo nebyl při incidentu zraněn. Probíhá trestní vyšetřování,“ potvrdili incident i místní policisté.

Zdroj: Dalmacija Danas

 

Pokud se ale vrátíme ke znečištěné chorvatské přírodě, nemůžeme přehlédnout situaci, která velmi trápí místní ochránce přírody a obyvatele vůbec. Jde o značné množství tzv. „černých skládek“. Ty se bohužel nevyhýbají ani turisticky atraktivním lokalitám.

„Jedním z nejpopulárnějších sportů, spolu s fotbalem, je v našem okolí vykládání objemného odpadu na cizích pozemcích nebo v přírodě. Profesionály v této oblasti zdobí nepříliš velká bystrost mysli a značné množství korupce,“ píše k tomu místní periodikum s tím, že jeden takový případ ničení přírodních krás byl zaznamenán na cestě, která vede přes Mosor, přesněji z lokality Miličevića jama na úseku Kučina–Gornji Sitno.

Vše navíc ještě umocňuje skutečnost, že touto oblastí prochází naučná stezka Přírodní biotopy.

Jakkoli se jedná o zdánlivě ojedinělé případy, které se poslední dobou staly na dalmáckém pobřeží a rozhodně z nich nelze dělat obecné závěry, tím méně je chápat jako něco, co se turistovi přihodí na každém kroku, je třeba jim věnovat pozornost a počítat s tím, že se na dovolené mohou přihodit i zážitky, se kterými tak úplně člověk nepočítá a odpustil by si je.

Dodejme i příjemnější zprávu a to tu, že od 1. ledna 2023 se Chorvatsko stalo členem tzv. schengenského prostoru, což má za důsledek, že jsou v Chorvatsku zrušeny všechny pevninské a námořní hraniční kontroly se Slovinskem, Maďarskem a Itálií.

Od stejného data je v Chorvatsku zavedeno i euro a v současné době je možno platit jak touto měnou, tak místní (kuna). Na druhou stranu, přechod na jednotnou evropskou měnu většinu služeb na dovolené o něco prodraží a je třeba s tím počítat při tvorbě svého dovolenkového rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…