Biskup Malý promluvil z ČT: Mrzí mě, jak je Havel pomlouván. Někoho jako on bychom dnes potřebovali na Hradě

15.11.2019 22:45

Host pátečního Interview ČT24 Václav Malý, římskokatolický biskup a někdejší disident, vzpomínal na předlistopadový útlak církve i na své zapojení do disidentské činnosti. I na to, jak poté, už coby mluvčí Občanského fóra, při tehdejší demonstraci na Letné přednesl mj. i rým o Husákovi. Za něj to prý následně slíznul i od novinářů, „kteří se dnes označují za největší demokraty“. Nevynechal ani prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Velmi mě mrzí, jak je dneska pomlouván, jak je umenšován jeho postoj, jeho cesta,“ podotkl. Závěrem pak došlo i na Rusko a Čínu a Malý si pochvaloval současný stav a orientaci resortu zahraničních věcí za působení ministra Tomáše Petříčka.

Biskup Malý promluvil z ČT: Mrzí mě, jak je Havel pomlouván. Někoho jako on bychom dnes potřebovali na Hradě
Foto: apha.cz
Popisek: Biskup Václav Malý

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí
Zprvu se Malý rozhovořil o útlaku církve tehdejším režimem. Připomněl, že v padesátých letech skončila elita církve ve vězení a kromě oteplení vztahů v roce 1968 se poměry duchovních zlepšily až koncem 80. let, kdy již někteří věřící dávali svou nespokojenost najevo.

Sám Malý prošel po své podpoře Charty 77 tvrdými výslechy od StB. Na otázky vždy odmítl vypovídat, neboť si stál za pravdou, že byla lidská práva porušována.

Uvedl, že bylo i během této doby mnoho lidí, kteří se jevili jakožto loajální k režimu, ve skutečnosti si však „zachovali rovnou páteř“ a dělali jiné prospěšné činnosti. „Já nikdy nerozděloval lidi na chartisty a ty ostatní,“ dodal.

Povolení Svatoanežské pouti režimem Malý označil za úlitbu režimu křesťanům. Zmínil, že sice bylo očividné, že již vše praská, nikdo však nemohl tušit, že dojde k pádu režimu tak brzy. „Já se musím usmívat těm kvazi prorokům, kteří říkají: ‚No to už bylo jasné.‘ Úplně jasné to nebylo,“ podotkl.

Malý vzpomněl i prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Velmi mě mrzí, jak je dneska pomlouván, jak je umenšován jeho postoj, jeho cesta,“ zasmušil se ohledně reakcí na Havla dnes. Někoho takového, jako byl Havel, bychom prý potřebovali i dnes, a to na pozici hlavy státu. Česká republika je s Havlovým jménem spojována všude v zahraničí, což dle Malého vyvolává v mnoha lidech žárlivost.

„Část společnosti pořád čeká na nějakého mesiáše, ale ten nepřijde,“ říká dále. Právě tuto „lenost“ Havel kritizoval, což se mnoha lidem nelíbilo. „Jistěže některá jeho rozhodnutí nebyla bezvadná, že ne všichni spolupracovníci, které si vybral, byli bezvadní,“ zhodnotil. Stále si však Havla váží a snaží se mezi lidmi upozorňovat na jeho odkaz.

Někdejší disident si vyzkoušel, jak promlouvat ke stotisícovým davům, na demonstraci na Letné v listopadu 1989, když mluvil za Občanské fórum. Prý měl tehdy „sevřenou zadní část těla“, jelikož je spíše uzavřeným člověkem. „Někdo mě pořád strká před lidi,“ doplňuje biskup.

Po jeho projevu a použití rýmu – „Podívej se, Gusto, jak je tady husto!“ – se strhla obrovská kritika, a to i ze strany novinářů, kteří se dnes označují za „největší demokraty“. Za slova proti Gustavu Husákovi jej následně kritizovala i část Občanského fóra.

To, že Havel říkal, že se po pádu režimu nebude nahlížet, kdo jej podporoval a kdo nikoli, prý „nebyl z morálního hlediska úplně nejlepší stav“. Uchovali jsme si prý návyky, jako např. nezájem o veřejný prostor. „Lepším bydlem se člověk nemusí stát lepším,“ pokračoval.

Malého dnes nejvíce zneklidňuje, když se někdo snaží napadat a usměrňovat média ve prospěch představitelů státu. Za nebezpečnou oceňuje i koncentraci moci v rukou několika jedinců. Zklamán ze změny systému však Malý není.

Zmínil ale, že dnes máme dost velké sociální problémy a uvedl, že si je vědom, že je nejde porovnávat Prahou či Brnem. Právě této situace dle jeho slov zneužívají „demagogové“, kteří do chudších oblastí jezdí a snaží se získat hlasy u příštích voleb. „To je naprosto nemravné,“ odmítl.

V závěru biskup pohovořil o orientaci České republiky ve světě, neodmyslitelně podle jeho slov patříme do evropského prostoru a neměli bychom se vázat na Rusko či na Čínu. Spolupráce by prý měla zůstat spíše na ekonomické úrovni. A pochválil i současný stav a orientaci Ministerstva zahraničních věcí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…