Blafne a bude po ptákách. Pravda o baterii do elektromobilu

09.03.2023 11:12 | Ze sítí

Hnutí Ducha, které už svým názvem lehce paroduje ekologickou organizaci Hnutí Duha a je velkým kritikem tzv. Zelené ideologie, na svém facebooku zveřejnilo shrnutí, ve kterém hodnotí dopady výroby jedné baterie do elektromobilu na přírodu. To vše doplněno fotografií ohořelého vraku elektromobilu a konstatováním „Jednoho dne to blafne a je po ekoptákách“.

Blafne a bude po ptákách. Pravda o baterii do elektromobilu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Elektromobil - ilustrační foto

„Požadujeme konec ekoterorismu,“ vymezuje se zmíněné Hnutí Ducha proti podle nich přehnaným ekologickým aktivitám a projektům, kterých jsme svědky v současnosti.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

„Máme dost účelových protestů ve jménu údajné péče o životní prostředí. Ekoaktivistům už se podařilo vytáhnout miliardy korun z našich kapes a zpomalit českou ekonomiku. Nechceme se dívat na to, až se naše životy definitivně podřídí zelené ideologii,“ mají členové hnutí jasno.

„Chraňme přírodu, ale nezapomínejme na to, že stejně jako křeček polní či ostřice ječmenovitá jsme její součástí. Chybí nám dálnice, obchvaty a další důležitá infrastruktura. Zato máme stovky občanských sdružení a pověst země, v níž může kdokoliv beztrestně blokovat cokoliv a kdekoliv,“ poukazují na růst počtu ekologických sdružení a fakt, že i člověk je součástí přírody.

„Požadujeme konec doby aktivistické,“ zakončují své představení členové Hnutí Ducha.

Právě na jejich facebookových stránkách lze ale nalézt poměrně překvapivé shrnutí přírodních nákladů na výrobu jedné autobaterie pro elektromobily.

„Tak si to shrňme: Baterie v elektromobilu váží asi 500 kg,“ začíná příspěvek zmínkou o hmotnosti baterie a pokračuje tím, co je k její výrobě potřeba.

„K její výrobě je třeba zpracovat 10 tun soli na požadované lithium, 15 tun rudy na kobalt, dvě tuny rudy k získání dostatku niklu a 12 tun měděné rudy,“ končí výčet surovin a následuje sumarizace.

„Celkem musíte zpracovat 200 tun vyrubané zeminy, abyste vyrobili jednu baterii.“

To vše je doplněno fotografií ohořelého vraku elektromobilu a konstatováním, že „Nakonec to jednoho krásného dne blafne, a je po ekoptákách“.

Jak bylo již zmíněno, nemá Hnutí Ducha s Hnutím Duha nic společného, spíše se dá říci, že jde o soupeře.

Hnutí Ducha a jeho hlavní protagonista se stali v minulosti terčem kritiky samotného Hnutí Duha a jeho předsedkyně Anny Kárníkové. Ta v textu uveřejněném v Deníku Referendum popsala stránku Hnutí Ducha jako urážející ekology a šířící fake news o změně klimatu.

Podle ní stránku spravuje tvůrce facebookové image elektrárny Chvaletice ze skupiny Pavla Tykače Sev.en Radek Kovanda.

Zpochybňování důležitosti ochrany klimatu, vytváření mýtů kolem obnovitelných zdrojů a propagaci uhlí se podle Kárníkové věnuje i oficiální twitterový účet firmy s titulkem „Nefouká, nesvítí. Naštěstí máme uhlí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nová forma kolonialismu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 09.03.2023 12:16:45
Evropa nerosty nemá, proč by nezavedla rabování světa a ničení přírody na zeměkouli? EU se to přece netýká, v EU se ničit zeměkoule nebude. Doplatí na to chudé státy, ve kterých si lidé auta dovolit nemohou. Zbude jim jen zdevastované životní prostředí. Sláva elektromobilitě v EU. Budou potřebovat elektřinu. Na to jim budou sloužit další kolonie typu ČR. Největší exportér s nejdražšími cenami elektr. energie. Vivat Fialovu režimu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…