Blatný slibuje: Vakcína by mohla být na přelomu ledna a února. Čeká se na schválení

01.12.2020 22:23

Vakcína proti covidu-19 by mohla být podle šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v Česku k dispozici již na přelomu ledna a února. Evropská léková agentura (EMA) ji podle něj zřejmě schválí v první polovině ledna, informují Lidovky.

Blatný slibuje: Vakcína by mohla být na přelomu ledna a února. Čeká se na schválení
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Se žádostí na schválení používání svých očkovacích látek na evropském trhu přišla v pondělí americká farmaceutická společnost Pfizer spolu s německou firmou BioNTech a také americká společnost Moderna.

„Nejbližší doba, kdy o tom může Evropská léková agentura rozhodovat, je 15. prosince,“ sdělil v úterý poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví ministr Blatný. Tak brzké rozhodnutí je ale podle něj velmi nepravděpodobné.

„Počítejme, že se to stane někdy v první polovině ledna, když bude dobře. A počítejte, že na přelomu ledna a února tady mohou být vakcíny. Jsou vyrobené, ale nemohou se začít distribuovat, dokud nebude schválení,“ doplnil.

Vakcína bude podle jeho slov všem hrazená z veřejného zdravotního pojištění a očkování nebude povinné. Jestli budou mít ale očkovaní lidé nějaké výhody proti neočkovaným, například se na ně nebudou vztahovat některá z přijatých opatření, ale neupřesnil.

Česko má předběžně objednané vakcíny od pěti výrobců včetně dvou, kteří už o registraci u EMA požádali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…