Blažek jednal v Moskvě. Zpečetil tam osud Torubarova?

30.05.2013 7:12

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) byl v polovině března v Moskvě na služební cestě. Se svým ministerským protějškem Alexandrem Konovalovem jednal mimo jiné o vydávání osob. Měsíc na to podepsal vydání podnikatele Alexeje Torubarova zpět do Ruska. Ačkoli Blažek jakoukoli spojitost mezi kauzou a návštěvou odmítá, server Lidovky.cz spekuluje o tom, že cesta mohla zpečetit Torubarův osud.

Blažek jednal v Moskvě. Zpečetil tam osud Torubarova?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Hlavním bodem návštěvy v Rusku bylo setkání s ministrem spravedlnosti Alexandrem V. Konovalovem. Kromě jednání o konkrétních problematických případech mezinárodní justiční spolupráce v oblasti rodinného práva bylo důležitým tématem v Moskvě také vydávání osob k trestnímu stíhání.

"Delegace ministerstva ČR vedla také několik jednání se zástupci politického a konzulárního úseku Velvyslanectví ČR v Moskvě. I zde se velká část debat soustředila na extradiční řízení a souvislosti s ruským trestním právem," uvedlo dále ministerstvo.

O Torubarovi prý řeč nebyla

Ministr Blažek odmítá, že by při jednání s jeho protějškem padlo jméno podnikatele Torubarova. "Nikdy, což je lehce prokazatelné, mluvili jsme spolu vždy jen mezi asi šestnácti očima. Jediné konkrétní téma s ruským kolegou bylo téma Hromádková (únos Anny Hromádkové matkou do Ruska, pozn red.)," řekl Blažek serveru Lidovky.cz.

Výsledky jednání nejsou známé. Jisté je jen to, že přesně měsíc po návratu z Moskvy, tedy 16. dubna, Blažek podepsal Torubarovu extradici do Ruska. A to i přes nedokončené azylové řízení. Několik českých ministrů v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) pak proti vydání podnikatele zasahovalo na poslední chvíli přímo na letišti, ale byznysmena už se jim z letadla vytáhnout nepodařilo.

Rodina Torubarova se bojí o jeho život. V Rusku jej stíhají kvůli údajnému vydírání důstojníka tajné služby Andreje Čumanova a podvodů. Podnikatel tvrdí, že Čumanov naopak vydíral jeho a že je jeho stíhání vyrobeno na zakázku. Blažek se s žádostí o informace obrátil přímo na Konovalova, ale odpovědi se zatím nedočkal.

Ministerstvo zahraničí hodnotí rozhodnutí resortu spravedlnosti jako selhání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…