Blázen. „Na Vánoce ho pustí domů.“ Na Novotného si posvítili další. Šlo i o Koněva

02.12.2019 14:38

Pavel Novotný (ODS) si za své vystoupení v ruské televizi vysloužil slova chvály i odsouzení. Poslanec SPD Jiří Kobza označil Novotného za blázna. A ještě jednou se vrátil ke snaze starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře přesunout pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z veřejného prostoru na Praze 6. Ke Kobzovi se přidal Přemysl Votava od Národních socialistů, které před osmi lety založil expremiér Jiří Paroubek.

Blázen. „Na Vánoce ho pustí domů.“ Na Novotného si posvítili další. Šlo i o Koněva
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala se starostou Řeporyjí Novotným

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) vzbudil svým vystoupením v ruské státní televizi opravdu velkou pozornost, když způsobem sobě vlastním obhajoval záměr postavit v Praze pomník vlasovcům, kteří padli, když na konci druhé světové války pomáhali Pražanům. Šlo však o Sověty, kteří pod dojmem stalinské hrůzovlády nabídli své služby Hitlerovi. Právě proto vzbudil návrh Novotného v Rusku takovou nevoli.

Anketa

Jak posoudit vystoupení Pavla Novotného v ruské TV?

hlasovalo: 29677 lidí

V České republice se Novotný dočkal pochval, ale také odsuzování. Kritické ohlasy se ozvaly např. z řad Národních socialistů, které v roce 2011 založil expremiér Jiří Paroubek.

Národní socialista Přemysl Votava s nadsázkou oznámil, že kvůli Novotnému Ruská federace již mobilizuje svou armádu. NATO prý také pošle k hranicím všechny dostupné jednotky a Ruská federace pro jistotu přesouvá své průmyslové podniky za Ural. Mezitím prý nad Prahou vlaje vlajka Tibetu a v hlavním městě se shání výbava pro vojáky.

Od oběda do obce přijíždějí televizní štáby, tlačí se ve frontě před kanceláří starosty. Pohotová Česká televize vybudovala u radnice s pomocí skautů televizní studio, postavila stánek s horkým čajem s rumem a zahájila hned po obědě nepřetržité vysílání. Vzhledem k napjaté situaci bylo přerušeno do Vánoc vysílání oblíbených seriálů z nemocničního prostředí…

Vážnějším tónem dodal, že Novotného považuje za blázna.

„K uvolnění napětí v Evropě přispěl až příjezd houkající sanitky k obecní radnici. Urostlí zdravotníci si razili přes štáby TV cestu do radnice. S odjezdem sanitky napětí v Evropě skončilo. Televizní štáby odjely. Oddychl jsem si. U řezníka říkali, že na Vánoce ho pustí domů,“ uzavřel svůj text Votava.

Vystoupení Pavla Novotného okomentoval i poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Jiří Kobza, který starostu Řeporyjí označil za blázna a na sociální síti Facebook dal najevo, že SPD se od aktivit člena ODS distancuje. Své provolání Kobza nadepsal „Blázen z Řeporyjí“ a zdůraznil, že proti záměru postavit v Řeporyjích pomník vlasovcům se postavilo jak velvyslanectví Ruské federace v Praze, tak ruská oficiální místa v Moskvě i ruská státní televize.

Jedním dechem odsoudil také snahy o přesun pomníku sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který za druhé světové války osvobodil nemalou část východní Evropy, ale po druhé světové válce utopil v krvi maďarskou touhu po svobodě, když v roce 1956 vyslal do Budapešti tanky.

„Stejně tak se distancujeme od plánovaného přesunu pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, organizovaného starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09),“ uzavřel Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…