Blb a idiot. Chemický vrah. Agrese USA. Mají na rukách krev. Návrat studené války. Někomu už rupnou nervy a zmáčkne ten knoflík... Babiš, kníže či Filip promluvili o Trumpovi, Putinovi a Asadovi

14.04.2017 4:41

ANKETA Útokem americké armády na leteckou základnu syrské armády se zhoršily vztahy mezi USA a Ruskem. Co na to čeští politici?

Blb a idiot. Chemický vrah. Agrese USA. Mají na rukách krev. Návrat studené války. Někomu už rupnou nervy a zmáčkne ten knoflík... Babiš, kníže či Filip promluvili o Trumpovi, Putinovi a Asadovi
Foto: facebook.com
Popisek: Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s americkým protějškem Rexem Tillersonem

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o současném posunu v americko-ruských vztazích, kdy Donald Trump nařídil útok na syrskou armádu prezidenta Bašára Asada na základě nařčení, že Asad způsobil chemický útok, zatímco Rusko říká, že šlo o podobný scénář jako v případě Iráku, kdy se zbraně hromadného ničení nenašly. Politikům jsme doplnili další dotazy: Překvapil vás Trump? Považujete současný stav za pozitivní? Jaké by mělo být řešení a co dále očekáváte?

Pro mnoho politiků, kteří Donaldu Trumpovi fandili, je jeho nynější postoj velkým zklamáním a podle nich se nechal ovládnout jestřáby a zbrojaři.

Trump se vrátil k normálce USA...

„Věřím, že prezident Trump měl dostatek informací, které ho přesvědčily, že chemický útok má na svědomí Asad. Je jasné, že v Bílém domě nyní mají převahu jestřábi a do budoucna lze očekávat diametrálně jinou zahraniční politiku než za Obamy. Jestli někdo má sílu a prostředky k ukončení syrské občanské války, jsou to USA. Rusko s Asadem dělat nic nebude,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dotaz nereagoval.

„Současný stav nemá pozitivní trend a je s podivem, že si pan prezident Trump nechává v otázkách vojenských radit od dcery. To považuji za nebezpečné. A útočit na kohokoli bez důkazů považuji za agresi,“ říká předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Je to mnou očekávaný návrat k normálce. Nikdy jsem nepochyboval, že Trump, když se seznámí s realitou, bude pokračovat ve tradiční zahraniční politice Spojených států,“ odpověděl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Předseda ODS Petr Fiala na dotaz neodpověděl.

„Mám názor, že zvolení Trumpa bylo dobře, ale byl jsem velmi zvědav na to, jak bude reagovat zbrojní kapitál. Výsledkem je raketový utok USA na Sýrii. Útok s bezprecedentním porušením mezinárodního práva na podkladě pochybné a zřejmě zinscenované záminky. Obávám se, ze Trump promarnil příležitost a svět se vrací do mrazivého období studené války a je mně líto politiků, kteří tomu přikyvují, například premiér Sobotka. Berou tím na sebe hroznou odpovědnost a mají na rukách krev,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Není to rozhodně beránek, ale také určitě není idiot

„Pokud sledujete výměnu poradců v okolí Donalda Trumpa, pak je jasné, že převládl vliv antiruských jestřábů. Ale v případě Asada mám ještě jednu teorii. Představte si, že Asad rozbombardoval sklad nelegálního bojového plynu, který an-Nusrá přivezla kdysi přes Turecko z Iráku – možná z amerických skladů za vědomí amerických tajných služeb nebo armády. Kdyby tento plyn unikl, co vám zbude? Přiznáte, že vaši umírnění spojenci mají plyn, kterým kdysi pomohli rozpoutat občanskou válku s vaší pomocí? Pokud ne, pak zbývá jediná varianta – tvrdošíjně trvat na vině Asada navzdory vší nelogičnosti, protože zabití stovky lidí sarinem či chlórem vojensky nic Asadovi nepřineslo a jen to zhoršilo Asadovu mezinárodní pozici. Tohle si umí spočítat každý včetně syrského prezidenta. Není to rozhodně beránek, ale také určitě není idiot, za jakého ho Západ vydává. Ostatně je to profesí a vzděláním lékař,“ sdělil předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Současné vztahy mezi USA a Ruskou federací považuji za zmražené a nevím, zda setkání ministrů zahraničí na tomto stavu něco změnilo. Problémem jsou i čerstvé odmítnutí rezoluce Rady bezpečnosti OSN ze strany Ruska či odpor ruské strany k šetření chemického útoku. Z mého pohledu je třeba neustále jednat, a to navzdory současným rozdílným národním zájmům obou aktérů. Stěžejní bude dohoda nad poválečným uspořádáním Sýrie, které rozhodne o bezpečnostní stabilitě regionu,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Americký útok na Sýrii je agresí, nehoráznou stejně jako její ‚důvody‘. Tím vážnější otazníky klade to, proč k němu došlo na povel Donalda Trumpa. Ten přece sliboval přesně opačný přístup. Jen pár dní před útokem nechal dokonce stáhnout z oběhu heslo ‚Assad Must Go‘. Je snad Trump opravdu v kleštích sil, které ve volbách porazil? A pokud ano, byly ty rakety, z nichž většina dopadla bůhvíkde, jen bizarní úlitbou? Uhájil díky ní šance na racionálnější politiku? Anebo se mu zavřela i vrátka zpátky? ‚Ředitel zeměkoule‘ se sice jaktěživ neomlouvá, z ‚důvodů‘ k napadení Iráku, Libye i dalších států však má z ostudy hubertus. Volí-li za ‚casus belli‘ stejně prolhanou legendu, pozadí to může mít jen dvojí. Buď se tím dává světu najevo, že si prostě bude dělat, co si zamane, aniž by pro to musel hledat jakýkoli obhajitelný důvod. Anebo volí ‚důvody‘ tak očividně absurdní a profláknuté proto, aby i všechna satelitní pimprlata, která je nechá papouškovat, držel doživotně v šachu právě tím, že si zadali i s tak děravým švindlem. Cosi mi napovídá, že jde právě i to. Jen servilní poklonkování všemu, co naší zemi bude jen a jen škodit, by se pak dalo čekat i od těch českých ‚politických elit‘, které verzi o Asadovi coby chemickém vrahovi dělají komparz od prvních minut. Tentokrát bych se mýlil hrozně rád. Musel by se však stát učiněný zázrak,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.

„Přes dva roky říkám, že bez spolupráce velmocí se konflikt nevyřeší. A jsem rád, že se ukázalo, že jsem měl pravdu,“ reagoval na dotaz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Agresivita USA

„Analogie s neexistencí chemických zbraní, alespoň v rukou Asada, s neexistujícími chemickými zbraněmi v rukou Husajna se více než nabízí. Podle mého názoru byl Trump donucen k útoku lidmi, kteří ho dostali do prezidentského křesla, tak aby v jejich zájmu zůstaly zachovány geopolitická přítomnost a strategický význam Spojených států v Sýrii, neboť by se mohlo zdát, že v poslední době v tomto regionu dominuje Rusko,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Řešení v Sýrii není. Je to armádní cvičiště pro zbytek světa,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Použití chemických zbraní je pravděpodobné, ale to je vše, co se k tomu dá říci. Rozhodně se nepřikláním k názoru, že je použil Asad. Co by mu to v této době přineslo? Cui bono? Nic se objektivně neví, ale stojí to za vyhrocení mezinárodní situace na okraj střetu největších jaderných mocností. A nejtrapnější na tom všem je, že USA lezou do zadku představitelé takzvaného svobodného světa, a to včetně některých našich představitelů, kteří rychle přispěchal i s podporou této riskantní ilegální podivné akce. Kdo by považoval tuto akci za pozitivní, je blázen. Co se týká agresivity USA, tak se stačí podívat na přehled válek a agresi, které vedly. A v poslední době byly vedeny pod zcela smyšlenými záminkami jako například zmíněné napadení Iráku. Je to bezpochybné vrtění psem, které může vést k jaderné katastrofě. Donalda Trumpa se neodvažuji hodnotit. Doufám, že zvítězí zdravý rozum a svět neskončí tak, jak v Planetě opic řekl Charlton Heston: ‚Tak přece jste to dokázali...,“ varuje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Od počátku jsem říkal všem nadšeným příznivcům Trumpa, že jejich povyk je předčasný a poněkud odtržený od reality. Trump se nijak zásadně nebude odlišovat od kohokoliv jiného, kdo byl nebo se stane americkým prezidentem. Tak jako tak je obklopen komplexem, který mu neumožní jednat zásadně odlišně od jeho předchůdců. Schůzka se zástupci Ruska je samozřejmě pozitivní, ale nic konkrétního nepřinesla. Závěr debaty de facto je, že obě země o sobě vědí a uznávají svoji existenci, žádný další posun na obzoru není. Za sblížení samozřejmě budeme jako občané planety rádi, protože žít na hraně ostrého nože se dá jen po omezenou dobu,“ říká poslanec Petr Adam.

Dobře sehrané loutkové divadlo

„Události z posledního týdne mi přijdou jako dobře sehrané loutkové divadlo, kdy ‚bílé přilby‘ se zpravodajskými službami států, které mají v regionu Blízkého východu svůj zájem, pod režijní taktovkou CIA a s komparzem bojovníků IS, které nazývají ‚umírněná opozice‘, sehrají odporný útok chemickými zbraněmi, ze kterého okamžitě a bez jediného důkazu obviní Bašára Asada, a přinutí tak Donalda Trumpa konat, samozřejmě v zájmu celosvětového míru. Obdobně tomu bylo již několikrát předtím u předchozích prezidentů USA. Kdo nesleduje jen herecký výkon jednotlivých postav, ale i loutkovodiče, musel by si položit alespoň dvě jednoduché otázky. Proč by Bašár Asad nařizoval použití chemických zbraní v době, kdy se mu po boku armády Ruské federace daří skoro na všech pozicích frontové linie a k definitivní vojenské porážce IS zbývá již jen málo? Víme, jak působí sarin a co by jeho použití znamenalo? Chemickému útoku sarinem, tak jak nám je předkládán, proto mohou věřit jen blb, přihlouplí západní, ale i někteří čeští politici a samozřejmě novináři. Ti všichni také velmi ochotně přispěchali s podporou tohoto odporného aktu válečné agrese proti svrchovanému státu,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Donald Trump si moc dobře uvědomuje, co by pro celý svět znamenal přímý vojenský konflikt s Ruskem, a proto bylo Rusko o chystaném útoku předem informováno, to informovalo své syrské spojence a i proto měl útok 59 tomahawků takový výsledek. Více než 30 střel ani nedoletělo do cíle, aniž někdo oficiálně řekl proč a ty zbývající nezpůsobily podstatné vojenské ztráty. Shrnuto a podtrženo Donald Trump ukázal svým domácím odpůrcům, že je prezidentem USA. A neváhal na to vynaložit 2,2 miliardy dolarů. To, že to opět zhoršilo vztahy USA a Ruska, je samozřejmé a ve scénáři to bylo popsáno jako jeden z hlavních cílů. Pro mě je závěr pouze jeden. Buď se mocnosti, tedy USA, Rusko a Čína domluví, nebo se časem může stát, že někomu už rupnou nervy a zmáčkne ten knoflík, který nás všechny na této planetě zlikviduje,“ dodal Ondráček.

„V rusko-americký vztazích neexistuje posun, ale pouze průběžný chaos. U prezidenta Trumpa, žel, nelze předvídat, co udělá za hodinu. Proto žádné vztahy neexistují, jenom ‚plující‘ status quo. Kdo může za úmrtí lidí v syrském městě kvůli bojovým plynům, nikdo přesně neví. Jediné rozumné řešení je, aby situaci objasnilo vyšetřování v rámci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Jakákoliv prohlášení, ať z USA nebo z Velké Británie, potažmo z EU jsou zcela bezcenná. Mezinárodní diplomacie naprosto selhala v roce 2003, kdy byl irácký režim lživě a zcela záměrně obviněn z držení a výroby zbraní hromadného ničení (ZHN). Oficiálně bylo prokázáno, že to byla cílená lež, aby bez mandátu OSN mohlo americké vojsko se svými britskými podržtaškami vpadnout do Iráku. To ostatně na sebe vykecali sami Američané,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Není od věci připomenout nedávný nález vyšetřovací komise britského parlamentu, že Tony Blair záměrně nemluvil jako ministerský předseda pravdu, když souhlasil v roce 2003 s Američany, že Irák je hrozbou kvůli ZHN. Proto je podle mne jediným řešením oficiální vyšetřování v rámci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), což je důvěryhodná organizace. Nejzajímavější je, že to navrhuje Rusko, a ne superdemokratické USA. Kromě toho: proč by syrská armáda udělala takovou školáckou chybu, že by pustila na hlavu lidí ve městě plynové nadělení v okamžiku, kdy rebelská opozice kolabuje a drží jenom zhruba 15 procent území Iráku. Válečná zbraň zvaná propaganda absolutně zamlžuje reálné informace. Věřit nelze žádnému zdroji, dnes jsou zdiskreditovaní i nosiči informací v režii OSN. Pouze cílený průzkum místa tragédie mezinárodní skupinou OPCW může zajistit reálný pohled. Proto Trump neměl žádný reálný důvod k bombardování syrského letiště. Důvodem byl pouze jarní sběr politických bodů. Kdo z politiků (i českých) souhlasí s Trumpovým bombardováním, je Haškovým ‚Pepku vyskoč!‘. Spíše se obávám, že Trump potřeboval zoufale nahonit ‚body‘ vůči tisku a opozici, protože věděl, že demokrati s Clintonovou v čele k smrti rádi milují bombardování na Blízkém východě,“ dodal Doubrava.

Varování...

„Oficiálně oboustranně prezentované zhoršení vztahů mezi USA a Ruskem nemohu v žádném případě vnímat pozitivně. Jak jsem již nedávno prohlásil, samotnému aktu jednorázového útoku USA na syrskou armádu za situace, kdy byly včas varovány jak ruské, tak logicky návazně i syrské jednotky, nepřikládám zásadní váhu, která ve zhoršení vztahů hraje nějak významnou roli. Za situace, kdy byl v USA čelní představitel Číny a v řádu hodin po útoku zamířila fregata USA ke břehům Severní Koreje, měl útok jistě i jiný symbolický význam, než jen ‚potrestat‘ Bašára Asada. Mnohem závažnější roli pro aktuální postoj obou zemí hraje podle mého soudu doposud nijak na jedné straně fakticky neprokázané podezření USA a na straně druhé obvinění Asada, respektive i Ruska z použití či souhlasu mezinárodně zakázaných chemických bojových látek. Prezident Trump překvapil, bezesporu. Otázkou zůstává, komu byl tento neočekávaný a pro světovou politiku nepřehlédnutelný krok prezidenta USA určen – domácí politické scéně, arabským zemím, Číně, Severní Koreji a dalším zemím podporujícím terorismus?“ ptá se poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Řešení, nebo lépe řečeno zpomalení či zastavení další eskalace napětí mezi oběma jadernými velmocemi, závisí především na ochotě komunikovat, na intenzitě vzájemné výměny názorů a na vzájemném respektu a ochotě naslouchat druhé straně s cílem dohodnout se. Samozřejmě svou významnou roli má (bude) mít i důkladné prošetření incidentu – myslím, že při využití všech „forenzních“ kapacit obou zemí včetně satelitního snímkování, monitoringu letadel nad zasaženým územím, časové souslednosti různých vojenských a zpravodajských aktivit by neměl být až takový problém věc zmapovat a posoudit… A ať už veřejně či neveřejně si věc definitivně, byť i složitou diplomatickou řečí „vyjasnit“. Obě jaderné mocnosti by měly neustále pamatovat na to, že umírat ve válkách nikdo normální nechce,“ dodal Bohuslav Chalupa.

„Trump překvapil všechny a bojím se, že i sám sebe! Snad nás může těšit, že tomahawky nedopadaly na Moskvu, jak by si mnozí určitě přáli. A protože nezodpovědnost je dlouhodobě blízká americkým prezidentům, bojím se, co bude dál. Ti, kdo cítí potřebu poměřovat si pindíky, jsou bohužel nejen u nás, ale i v Bílém domě a Pentagonu,“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.

Zeman to Trumpovi vytmaví

„Komentářů již bylo mnoho. Na stránkách ParlamentníchListů.cz i některé vskutku nezaujaté. Přiznávám, že opět nesdílím jako obvykle okamžitý a ponížený souhlas četných vrcholných politiků. Včetně našich. Bližší mi jsou postřehy pana Kollera či paní Spencerové. Byť pravdu neznám. Ale vždyť ani právě soudruzi z USA nemají, co se pravdomluvnosti týká, tu nejlepší pověst. Naopak. A na tento pohled snad ani nemusím být hned putinovským agentem, nemyslíte? Já osobně mám na snahu USA být světovým samozvaným četníkem svůj pohled. Lezou mi tím na nervy. Nový prezident (nikoli kačer) Donald ukázal, že přes silácké řeči je jen dalším v řadě. Tamní jestřábi si ochočí očividně každého prezidenta. A vymlouvání se na spanilou Ivanku je směšné. Ale jsem klidný. Až do Washingtonu dorazí naše hlava státu, jistě to panu Trumpovi vytmaví. Těch zatím zbytečných nadějí měl i náš pan prezident nějak moc. Bylo by chlapské to přiznat,“ soudí poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Je to nezodpovědné, neprověřené, podle mého provokace, jejímž cílem bylo narušení vztahu Rusko – USA,“ reagoval poslanec KSČM Josef Vondrášek.

„Bohužel se ukazuje, že ani americký prezident, který se původně jevil jako velký individualista schopný čurat i proti větru, nebude asi až tak úplně nezávislý a i jeho umějí mocní v pozadí ‚přivést k rozumu‘, minimálně v zahraniční politice. Jestli mě Trump překvapil? Od počátku jsem k nadějnému optimismu vždy dodával, že s jeho zásadnějším hodnocením bych počkal na pozdější dobu. A ukazuje se, že to bylo ode mne velmi prozřetelné, a platí to i nadále. Pokud někdo suverénně tvrdí, že s naprostou jistotou ví, jak to bylo v Sýrii, je to pouze nesoudnost a přehánění. Já tedy ne. Jaké by mělo být řešení? Nejsem odborník na zahraniční věci, ale minimálně aby si konečně zase sedli k jednomu jednacímu stolu USA a Rusko. Určitě by se všem hodně ulevilo,“ myslí si poslanec Karel Fiedler.

„Myslím, že Trump po volbách je skutečný a Trump před volbami byl pozlátko. Mnoho lidí již zklamal a další to čeká,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

První návštěva amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona v Moskvě

První návštěva amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona v Moskvě žádné zjevné sblížení v rámci americko-syrského konfliktu, kde Rusko je spojencem Sýrie, nepřinesla. Píší o tom zahraniční média.

Tillerson, jenž se mimo jiné setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovrem, se s ním neshodl v pohledu na útok sarinem v Sýrii. Spojené státy z něj obviňují režim syrského prezidenta Bašára Asada, kdežto ten je spojencem Moskvy. 

Jednání mezi oběma muži trvalo více než pět hodin, následně oba ministry v Kremlu přijal ruský prezident Vladimir Putin. I přes toto setkání však přetrvává nedůvěra mezi Washingtonem a Moskvou. Rusko navíc včera večer vetovalo návrh Rady bezpečnosti OSN ohledně chemického útoku v Sýrii z minulého týdne, jenž požadoval jeho přísné vyšetření.

Kromě Sýrie se hovořilo také o ruském vměšování do loňských amerických prezidentských voleb. USA jsou si podle Tillersona vědomy závažnosti ruských kroků, Lavrov však chtěl předložit konkrétní důkazy. „Neviděli jsme jediný fakt,“ uvedl.

Dvě největší světové jaderné mocnosti nemohou mít takovéto vztahy 

Tillerson na tiskové konferenci sdělil, že současné americko-ruské vztahy jsou na nízké úrovni, zejména pokud jde o vzájemnou důvěru. „Dvě největší světové jaderné mocnosti nemohou mít takovéto vztahy,“ zdůraznil a oznámil, že bude vytvořena rusko-americká diplomatická pracovní skupina, která bude mít za úkol stabilizovat vzájemné vztahy, tak aby obě země byly schopny společně řešit zásadnější otázky.

K budoucnosti Bašára Asada americký ministr zahraničí uvedl, že by syrský prezident měl odejít od moci „řádnou cestou“ a že je záležitostí politického procesu určeného syrským lidem, jak přesně by se to mělo stát. Rusko „coby spojenec má ty nejlepší prostředky k tomu, aby Asad porozuměl realitě“, sdělil Tillerson.

K tomu ruský ministr zahraničí Lavrov poznamenal, že pokusy o odstranění diktátorů nejsou nikdy zcela úspěšné, a sdělil, že ani smrt Usámy bin Ládina nezastavila teror na Blízkém východě. „Je velmi těžké vzpomenout si na příklad úspěšného odstranění diktátora,“ sdělil Lavrov.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…