Blít, zm... píííp, píííp. Když jste citoval mě, tak to vám nevadilo. Když já říkám, co mi píšou ti lepšolidé, to vám vadí! Ovčáček v konfliktu s redaktorem Horkým

25.01.2019 7:32

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček poskytl rozhovor televizi Seznam. Vysvětlil v něm, proč prezident Miloš Zeman kritizuje české tajné služby, jak komunikuje se soudci, ohradil se proti tomu, aby nás 30 let po sametové revoluci poučovali o demokracii bývalí normalizační komunisté a nakonec vysvětlil, proč na sociálních sítích sahá i k velmi vulgárním výrazům. Prý za to mohou "lepšolidé".

Blít, zm... píííp, píííp. Když jste citoval mě, tak to vám nevadilo. Když já říkám, co mi píšou ti lepšolidé, to vám vadí! Ovčáček v konfliktu s redaktorem Horkým
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Na úvod rozhovoru poznamenal, že v Ruské federaci mají tajné služby silnou pozici, ale Česká republika je demokratická země, ve které by měli rozhodovat politici, nikoli BIS. „Tajné služby jsou služkou politické reprezentace, nemají s ní bojovat, ale mají jí pomáhat,“ řekl Ovčáček. Je jak na BIS, tak na politicích, aby pracovali ve prospěch státu. Prezident Miloš Zeman podle Ovčáčka vždy pracoval ve prospěch České republiky, i jako premiér, i jako prezident.

S BIS je to jinak. „BIS systematicky překračuje své pravomoci a snaží se vyboxovat si větší prostor,“ pokračoval Ovčáček s tím, že zvláště k 30. výročí sametové revoluce považuje chování zpravodajců za skandální. „Tajná služba vstupuje na politické kolbiště, třeba i tím, že negativně reaguje na prezidenta republiky, kde to proboha jsme,“ zlobil se Zemanův podřízený.

Anketa

Líbí se vám Zemanův termín ,,lepšolidé"?

91%
hlasovalo: 13244 lidí
BIS dnes mluví o čínské hrozbě, aniž by podle Ovčáčka předložila důkazy. „Zprávy BIS jsou bezobsažné,“ vypálil hradní mluvčí. Má za to, že o čínské hrozbě nemá smysl debatovat, pokud o ní budou existovat jasné důkazy.

Došlo i na vztah prezidenta k justici. Ovčáček nevidí nic divného na tom, když prezident vede debaty se soudci, protože konečné slovo v soudních rozhodnutích mají právě soudci. A je na nich, jak rozhodnou. Justiční kauza se hradnímu mluvčímu jeví jako účelová, protože prezident nahlas říkává, co vytýká soudcům. Soudce Baxa u toho několikrát byl a mlčel, vyjadřoval se až poslední dobou pro novináře.

Ve druhé polovině rozhovoru se vyjádřil ke 30. výročí sametové revoluce. „Pan prezident je živoucí kronikou sametové revoluce a nepotřebuje se vystavovat v této záležitosti. To budou dělat bývalí komunisté, bývalí členové StB. My jsme v roce 1989 za něco bojovali a nás teď bývalí normalizační komunisté poučují o svobodě a demokracii, to je docela nepřijatelné,“ zlobil se Ovčáček.

Jedním dechem dodal, že nemá na mysli premiéra Andreje Babiše, u kterého údajně nebylo prokázáno, že byl agentem komunistické státní bezpečnosti. Sluší se dodat, že soudy Ovčáčkův názor nesdílí.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí
Hradní mluvčí by si přál, aby bylo 30. výročí sametové revoluce připomenuto tak, aby se tento významný den neodcizoval veřejnosti, aby 17. listopad veřejnost vnímala jako svůj svátek. „Já mám jednu jedinou ambici, která se mi asi bohužel nepodaří naplnit, aby ty oslavy 17. listopadu byly důstojné a aby byly pro všechny lidi, ne jen pro některé,“ uzavřel toto téma Ovčáček.

Nakonec došlo i na Ovčáčkovo vulgární vyjadřování na Twitteru „Jak důstojné je vyjadřování, když vás budu citovat - ‚možná nějaký takový dobytek jako ty, Twitter je plný takových sviní‘, to jste vy uvedl na adresu konkrétního uživatele na Twitteru. Proč by se měl mluvčí hlavy státu takovýmto způsobem projevovat?“ ptal se Filip Horký Ovčáčka.

Hradní mluvčí se bránil, že jen reagoval na jiné uživatele na sociální síti, kteří používají ještě horší slovník. Okamžitě ocitoval pár výrazů: blít, zm...., které však televize vypípala. „To nechme,“ požádal Ovčáčka Horký. „Vy jste citoval mě, to vám nevadilo, ale když vám říkám, co mi píšou tito lepšolidé na Twitteru, tak to vám vadí,“ kroutil hlavou Ovčáček. ƒ„Má se tak chovat mluvčí prezidenta republiky?“ ptal se dál Horký.

„Podívejte se, pane redaktore, já jsem zastáncem boje s dezinformacemi a fake news. A je potřeba na ten problém upozornit, zaznělo z úst hosta. Takto hrubá slova prý na Twitteru volil zcela záměrně, aby se ho na to novináři zeptali. „Aby si někdo všiml, že mluvíte takto?“ zeptal se Horký. „Aby si konečně někdo všiml, že sociální sítě jsou plné anonymních dezinformačních účtů,“ vypálil Ovčáček s tím, že není jeho povinností snášet výhružky na adresu svou či na adresu prezidenta republiky, kterému prý někteří uživatelé na Twitteru přejí smrt. Aby tady existovaly dezinformační twitterové účty, ale jen proto, že útočí na prezidenta, tak je to přehlíženo, tak kde je potom ten boj s dezinformacemi,“ zlobil se Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…