Blíží se dohoda Ruska a Ukrajiny? Podle Erdogana jsou jednání za půlkou, Ukrajina to však popírá

25.03.2022 17:53

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že se vyjednavači Ukrajiny a Ruska již shodují na podobě čtyř stěžejních bodů ze šesti, kterými si útočící Rusko podmiňuje zastavení své agrese. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba však očekávání brzké shody mírní, jednání podle něj nelze omezit jen na šestici bodů a mnohé otázky mezi Kyjevem a Moskvou jsou prý ještě stále dosti otevřené.

Blíží se dohoda Ruska a Ukrajiny? Podle Erdogana jsou jednání za půlkou, Ukrajina to však popírá
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí
Erdogan tvrzení o pokročení vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem zmínil při návratu ze summitu NATO v Bruselu. „Existuje šest témat jednání mezi Ruskem a Ukrajinou a zdá se, že mezi nimi již existuje porozumění ohledně čtyř témat,“ řekl turecký prezident podle CNN přítomným novinářům.

Tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připustil odmítnutí členství Ukrajiny v NATO či „připustil“ přijetí ruštiny jako úředního jazyka. „Ruština je jazyk, kterým se na Ukrajině mluví téměř všude. Ani v tomto bodě není žádný problém,“ řekl Erdogan.

Ukrajinského prezidenta ocenil za jeho slova o nutnosti referenda v rámci změn, jež by vyžadovaly změnu ústavy.

Erdogan, jenž má v plánu v pátek hovořit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a následně o víkendu s Vladimirem Putinem, následně také varoval před použitím zbraní hromadného ničení. „Považujeme použití zbraní hromadného ničení za zločin proti lidskosti,“ upozornil.  

Z Ukrajiny však přicházejí zprávy, že se jednání s Ruskem zdaleka nepřiblížilo do bodu, který Erdogan popisuje.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba pro server Ukrajinska pravda řekl, že například tvrzení o shodě na ustanovení ruštiny úředním jazykem není ani zdaleka hotovou věcí. „Jediným oficiálním jazykem na Ukrajině je a bude ukrajinština,“ podotkl.

Odmítl též, že by se jednání s Ruskem týkalo šestice bodů. „Klasifikace klíčových rozhovorů ve čtyřech a více bodech je nesprávná,“ podotkl s tím, že se vyjednává o mnoha různých otázkách.

Ukrajina podle něj nadále trvá na příměří, bezpečnostních zárukách a územní celistvosti země.

Ocenil však, že se Turecko snaží obnovit mír na Ukrajině a pomáhá jí politicky i humanitárně. Zemi označil za „přítele a strategického partnera Ukrajiny“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …