Blokují peníze kvůli gayům. Orbán Bruselu: Jsme silní, čekejte vzdor

19.09.2021 20:42

Premiér Viktor Orbán obvinil Evropskou komisi z blokování finančních prostředků pro Maďarsko. Důvodem je prý politika jeho země vůči LGBT komunitě. „Snaží se nás potrestat jen proto, že nepustíme LGBTQ lobby do maďarských škol a školek!“ říká maďarská ministryně. Brusel šlape na plné obrátky. Celá věc může skončit až u evropského soudu.

Blokují peníze kvůli gayům. Orbán Bruselu: Jsme silní, čekejte vzdor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský politik v pátek potvrdil, že EU neschválila maďarský plán obnovy po koronaviru kvůli jejich neshodám ohledně práv homosexuálů. „Tyto prostředky jsou půjčky, které nám Brusel nechce poskytnout kvůli debatě o naší politice vůči LGBT,“ řekl v rozhovoru pro média.

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí

Lhůta pro přezkoumání plánovaných výdajů Maďarska Evropskou komisí byla prodloužena do konce září. Komise uvedla, že její odmítnutí schválit plány obnovy nesouvisí s politikou vůči LGBT, ale týká se údajně nedostatečného boje Maďarska proti korupci a nedostatečné nezávislosti soudnictví.

V červnu maďarský parlament zakázal „propagaci a zobrazování homosexuality“ občanům mladším 18 let. Důvodem je podle Orbána a jeho vlády ochrana dětí. Zákon ale vyvolal značný odpor v Bruselu, přičemž předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová postup Maďarů označila dokonce za „ostudu“.

Maďarsko předložilo svůj investiční a reformní plán EU 12. května, ale dosud svých 7,2 miliardy eur formou grantů nedostalo. Orbán však ujistil, že Maďarsko má solidní finanční základnu a „bude bránit svoji suverenitu“. Na druhou stranu ale vyloučil myšlenku vystoupení z EU a zdůraznil „význam přístupu Maďarska na společný evropský trh“.

Mezitím ministryně spravedlnosti Judit Varga uvedla, že Evropská komise zahájila v červenci řízení o nesplnění povinnosti členského státu EU proti Maďarsku. „Snaží se nás potrestat jen proto, že nepustíme LGBTQ lobby do maďarských škol a školek,“ řekla politička.

Maďarsko podle dostupných informací již zaslalo svou odpověď komisaři pro vnitřní trh Thierrymu Bretonovi, v jehož formálním oznámení je podrobně popsán postoj maďarské vlády k řízení o nesplnění povinnosti a „podstatné a profesní chyby“ ve formálním oznámení Evropské komise.

Ministryně spravedlnosti se dále nechala slyšet, že Maďarsko bude chránit svou kulturu, národní identitu a rodinné hodnoty hluboce spojené s těmito hodnotami. „Toto právo je zaručeno jak právem EU, tak mezinárodním právem. Zajistíme, aby se o tom, jak vychovávat vlastní dítě, mohli rozhodovat pouze rodiče. Nikdo je nemůže nutit, aby nechali své dítě přijímat sexuální informace bez jejich souhlasu nebo aby děti čelily škodlivému obsahu, který je nevhodný pro jejich věk,“ řekla Varga.

„Kurzy sexuální výchovy budou pořádané kvalifikovaným personálem za přítomnosti učitele. Kategoricky odmítáme předpoklad, že účelem zákona by bylo vylučování nebo diskriminace některých osob, jde pouze o výchovu maďarských dětí a ochranu nezletilých. Zákon v žádném případě nezasahuje do života dospělých lidí, v žádném případě neporušuje práva sexuálních menšin,“ dodala politička důrazně s tím, že maďarská ústava zakazuje diskriminaci a vyloučení menšin a maďarské zákony takové činy „přísně trestají“, uvedla.

Řízení o neplnění povinnosti členským státem v podstatě podle smluv EU znamená, že Komise může proti konkrétní zemi, jež neprovádí unijní právo, podniknout jisté právní kroky. Komise se tak ve věci nesplnění povinností typicky obrátí na Soudní dvůr EU, který může uložit státu, v tomto případě Maďarsku, finanční tresty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…