Bobošíková: Kalousku, prý jste kokot. Ukažte, že jste i chlap

02.02.2012 11:18

Karel Schwarzenberg by měl být odvolán z vlády. Tak zní požadavek strany Suverenita Jany Bobošíkové. Podle ní je by se měl ministr financí Miroslav Kalousek zachovat jako chlap a požadovat odvolání ministra zahraničí a místopředsedy vlády Schwarzenberga za jeho výroky o Romech v pořadu Fakta Barbory Tachecí. Kníže by prý mohl být přeložen do skladu toaletních potřeb.

Bobošíková: Kalousku, prý jste kokot. Ukažte, že jste i chlap
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Ministr zahraničí totiž řekl, že kdyby se někde na světě našlo území, které by mohlo být postoupeno Romům pro jejich vlastní stát, bylo by to hezké. „Ale jednou se o něco podobného pokusili v devatenáctém století Američané, když odsunuli část svých otroků černých, ze špatnýho svědomí, což by nám slušelo taky, vybudovali pro ně stát Libérie. Ale s tím je dodnes potíže,“ konstatoval vicepremiér.

Kalousek Bátoru odsuzoval za něco, co neřekl. U knížete mu to nevadí

Suverenita považuje za nemístné, že se TOP 09 snaží výroky svého předsedy zamést pod koberec tím, že se jednalo o ironii. Když prý Miroslav Kalousek a všichni jejich ministři přestali chodit na vládu kvůli působení Ladislava Bátory na postu ředitele personálního odboru ministerstva školství, měli by se stejně zachovat i v tomto případě. A tentokrát by to podle Suverenity bylo oprávněné.

„Pane ministře Kalousku, k faktu, že jste kokot, jste se sám hrdě přihlásil a také jste to mnohokrát prokázal. Ale nyní nastal čas, abyste dokázal, že jste i chlap,“ píše šéfka strany Jana Bobošíková v tiskové zprávě.

„Zaujměte stejně zásadový postoj, jako jste jej zaujal kvůli Ladislavu Bátorovi, a odmítněte rasistické a náckovské výroky ministra zahraničí české vlády Karla Schwarzenberga. Neberte si servítky a nazvěte ho upřímně chlapsky, jak je vaším zvykem, náckem a starým fašounem. Výrok pana ministra totiž dramaticky předstihuje jakákoliv vyjádření pana Bátory, zejména výroky, které ve skutečnosti Ladislav Bátora nevyslovil, ale byly mu podsunuty mediální kampaní, za kterou by se nemuselo stydět Goebbelsovo říšské ministerstvo propagandy,“ odsuzuje Kalouska.

Pošlete knížete do skladu toaletních potřeb

Bobošíková dále vyzývá Kalouska, aby se choval zásadově. „Nemusíte Karla rovnou fackovat, jen několikrát denně i před televizními kamerami důsledně požadujte jeho odchod z vlády. A než se tak stane, bojkotujte vy i všichni ministři za TOP 09 jednání vlády. Věřte, že lidé si oddechnou a vaši zásadovost ocení,“ píše bývalá europoslankyně.

„Nebuďte ale nelidský. Jako humanista jistě najdete nějaké vhodné místo na Úřadu vlády, případně na Vašem ministerstvu, kde by mohl být Karel Schwarzenberg prospěšný, aniž by škodil dobrému jménu České republiky. Snad by se mohlo jednat o sklad toaletních potřeb, případně sklad bruselských třepetalek, hvězdiček, kladívek a propagačních letáčků,“ doplňuje Jana Bobošíková.

Vyznění Schwarzenbergových výroků ve středu TOP 09 vysvětlovala v tiskové zprávě. Podle nich je absurdní, aby byl jejich předseda spojován s xenofobními a rasistickými postoji, když celým svým životem údajně prokazuje, že patří k velkým obráncům lidských práv. V kontextu diskuse v pořadu Fakta a z vyznění hlasu a mimiky prý bylo jasné, že to Schwarzenberg myslí ironicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …