Bobošíková by do soukolí vlády sypala písek. Dojem by to neudělalo, tvrdí kníže

07.01.2013 18:08

Prezidentská debata Dvaceti minut Radiožurnálu pokračovala diskuzí o zvyšování daní. Účastnila se jí předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, herečka Táňa Fischerová, europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor Přemysl Sobotka (ODS).

Bobošíková by do soukolí vlády sypala písek. Dojem by to neudělalo, tvrdí kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková se nakonec mezi kandidáty na prezidenta dostala.

Kandidáti na prezidenta byli postaveni před otázku, zda by spolupracovali s vládou, která by zvyšovala daně. Martin Veselovský narážel na nedávné zvyšování DPH.

Bobošíková by do soukolí vlády sypala písek. Podle knížete by to neudělalo velký dojem

Jana Bobošíková by s vládou v tomto případě nespolupracovala. „Dělala bych všechno proto, abych do soukolí současné vlády sypala písek,“ prohlásila. Chtěla by se účastnit schůzek vlády a přesvědčovat ministry o svém názoru.

Ministr zahraničí Schwarzenberg reagoval, že jako člověk s bujnou fantazií si to dovede představit. „No seděla by tam. Vyslovila by svůj názor, my bychom ho vyslechli a šli dál. Předpokládám, že by to neudělalo velký dojem,“ vysvětlil.

Bobošíková přisvědčila, že vyslechnout názor a neřídit se jím, je zcela legitimní. 

Sobotka: Za Fischera se zvedlo DPH o čtyři procenta a nikdo si nestěžoval

Táňa Fischerová je zcela zásadně proti zvyšování nebo sjednocování DPH. „Pokud jde o daně z příjmu, tak tady vždy byla pásma a to fungovalo dobře,“ míní.
Sobotka připomněl, že za premiéra Jana Fischera vzrostla DPH o čtyři procenta a nebylo kolem toho tolik křiku. „Zvednutí DPH je pouze na jeden rok. Berme to jako přechodné opatření v době krize,“ navrhl.

Roithová: Nejsme v takové situaci, abychom museli dělat tak razantní škrty

Europoslankyně Roithová vysvětlila, že je Česká republika spíše kritizována za zvedání daní a za škrty, jejichž cílem není podpořit růst.

„Nejsme v takové situaci, abychom museli dělat tak razantní škrty. Nejsme Řecko, to je mýtus, který se tady objevil,“ zdůraznila. Prezident by se podle ní měl snažit změnit mínění společnosti. Měl by také přispět k tomu, aby se při přípravách zákonů dodržovala nějaká dlouhodobá strategie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…