Bod zlomu: Hašek a Tejc rezignují na funkce ve vedení ČSSD

08.11.2013 9:20

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek a šéf jejího poslaneckého klubu Jeroným Tejc rezignují k dnešnímu dni na funkce ve vedení strany. Chtějí tak šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi umožnit "plně uplatnit mandát předsedy". Za hlasováním předsednictva, které se postavilo proti Sobotkovi, si stojí. K vyvození zodpovědnosti vyzvali i další činitele sociální demokracie, zejména místopředsedy Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka.

Bod zlomu: Hašek a Tejc rezignují na funkce ve vedení ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem ve sněmovně

"Téměř dva týdny jsme terčem nevídané mediální kampaně, založené na fabulaci o takzvaném 'lánském puči'. Na setkání levicových politiků s levicovým prezidentem republiky nevidíme nic špatného," uvedli dnes ve společném prohlášení Hašek s Tejcem, kteří byli dvěma z pěti účastníků utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Dva její další účastníci - Zdeněk Škromach a Jiří Zimola - již na vrcholné stranické funkce rezignovali.

Kampaň podle Haška s Tejcem, kteří "umlčovací politiku uvnitř ČSSD" nepovažují za správnou, zakryla debakl sociálních demokratů ve volbách, kde získali neuspokojivých 20,5 procent. "Loajalita nesmí znamenat rezignaci na vlastní názor a právo jej vyslovit," četl dále z prohlášení Hašek, podle něhož mělo předsednictvo plné právo hlasovat o výzvě předsedovi strany k rezignaci.

"To nejhorší, co by se teď mohlo ČSSD stát, by bylo pokračování sporů," řekl také Hašek, podle něhož si Česko zaslouží co nejdříve stabilní vládu. Ani on, ani Tejc se prý nechtějí stát záminkou k tomu, že jednání o novém kabinetu budou neúspěšná. "Abychom umožnili Bohuslavu Sobotkovi plně uplatnit mandát předsedy a osobní odpovědnost za vytvoření a fungování vlády, rozhodli jsme se k dnešnímu dni rezignovat na své funkce ve vedení ČSSD," nechal se dále slyšet dosavadní druhý muž sociální demokracie.

Ve sněmovně chce dvojice politiků podporovat všechny kroky, které budou v souladu s programem a volebními závazky ČSSD. Chtějí také zajistit jednotu celého poslaneckého klubu.

"A chci právě tímto svým krokem, který jsem se dnes rozhodl učinit, zabránit rozštěpení klubu sociální demokracie," prohlásil Tejc. "Proto jsem se dnes rozhodl, že budu na nejbližším jednání, jak to bude možné, rezignovat na pozici předsedy klubu sociální demokracie a hned vzápětí bude zvolen předseda nový," řekl také.

"Zároveň si dovolím Bohuslavu Sobotkovi popřát to, aby při jednáních s partnery na půdě Poslanecké sněmovny a při prosazování programu sociální demokracie byl stejně tvrdý a důsledný, jako byl vůči kritikům ve své straně," dodal Tejc.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…