Bohuslav Sobotka: Nejsem oslabený předseda. Má strategie je úspěšná

10.08.2013 16:28

Bohuslav Sobotka původně odmítal podporu Rusnokovy vlády, nakonec ale hlasoval stejně jako zbytek strany pro. Tento názor přitom razil 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek. Přesto Sobotka odmítá, že by jeho funkce ve straně byla jakkoliv ohrožena.

Bohuslav Sobotka: Nejsem oslabený předseda. Má strategie je úspěšná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle Bohuslava Sobotky je jeho postavení coby lídra ČSSD neohrožené. „Povedu sociální demokracii do předčasných voleb, které se sociální demokracii podařilo vyvolat. A jsem přesvědčen, že strategii, kterou jsem od samého počátku prosazoval, to znamená nedívat se napravo nalevo a prosazovat rozpuštění sněmovny a nové volby, se ukázala jako jediná správná a úspěšná,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Přesto původně prosazoval, aby strana nedala důvěru Rusnokově vládě, nakonec však otočil. Nemůžou to soupeři o vedení ČSSD vnímat jako slabost? „To je na nich, jakým způsobem to budou vnímat,“ říká suše Sobotka.

„Já to vnímám jako reflexi vnitřní debaty, která se vedla v sociální demokracii. Pro mne bylo důležité stanovisko i odborových svazů ve smyslu podpory Rusnokovy vlády, stanoviska jednotlivých organizací sociální demokracie, které se také vyjádřily spíše pro,“ vysvětluje.

Co se týče doby, než budou předčasné volby, stále bude v čele státu Rusnokova vláda. „Jasně jsem deklaroval, že by vláda už neměla žádné zásadní personální změny činit,“ míní Sobotka. Také ujišťuje, že pokud by se do Senátu dostal nějaký návrh „proti zájmům země“, sociálně demokratičtí senátoři, kteří mají většinu, ho odmítnou.

„Chci o tom ještě příští týden mluvit s předsedou vlády Rusnokem. Vláda v demisi by se měla zaměřit jen na skutečně krizové situace,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…