Bohuslav Sobotka, který bude s Bakalou čelit trestnímu oznámení za OKD: Obvinění je politicky motivované

08.10.2019 19:20

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čelí trestnímu oznámení kvůli privatizaci těžební firmy OKD. Závěrečné rozhodnutí sněmovní vyšetřovací komise k OKD považuje za politicky motivované a populistické. „Mám svědomí čisté,“ uvedl pro Echo24.cz s tím, že se trestního stíhání nebojí.

Bohuslav Sobotka, který bude s Bakalou čelit trestnímu oznámení za OKD: Obvinění je politicky motivované
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Podle komise se měl Sobotka dopustit možného trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele či maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti. Spolu s tehdejším ministrem průmyslu Milanem Urbanem podle ní vedl exkluzivní jednání společně s majiteli společnosti Karbon Invest Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou.

„Z jednání bylo zřejmé, že stát neusiluje o co nejvyšší cenu, ale spíš naopak. Pokud už si Koláčka s Otavou vláda vybrala jako garanta plnění jejích cílů, měla povinnost prodat akcie za tržní cenu. Právě tím, že Sobotka neusiloval o dosažení tržní ceny, ale naopak působil ve prospěch nabyvatele, se podle komise mohl dopustit pokusu či přípravy trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, případně maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti,“ sdělil předseda komise Lukáš Černohorský. 

Sobotka to však důrazně odmítá. „Ve věci 15 let starého prodeje menšinového podílu v OKD mám zcela čisté svědomí a nebojím se žádného trestního oznámení,“ hájí se a podotýká, že vždy jednal v souladu se zákony České republiky a hájil veřejný zájem.

Prodej akcií OKD podle jeho slov proběhl za tržních podmínek, což nezávisle a oficiálně potvrdila i Evropská komise. „O ceně a podmínkách prodeje nerozhodoval žádný jednotlivec, ale koaliční vláda Stanislava Grosse, a to na základě znaleckého posudku a vyjádření ÚOHS,“ dodal Sobotka, podle kterého nebyla dosud žádná privatizace tak důkladně prověřována policií, státním zastupitelstvím nebo soudy.

Následně zdůraznil, že v souvislosti s touto privatizací nebyl nikdy nikdo obviněn z korupce a nezávislý soud, který se již věcí zabýval, nikoho v souvislosti s privatizací neodsoudil. Nevšiml si, že by vyšetřovací komise přišla s čímkoliv novým, co by již v minulosti nebylo předmětem veřejné debaty, nebo prověřování ze strany policie a soudu.

„Trestní oznámení proto pokládám za výhradně politicky motivované, populistické a zcela nepodložené,“ uzavřel Sobotka, jenž pokládá za nesmyslné, že ačkoliv stát přišel za premiérů Klause a Zemana o 54 % akcií OKD, a nedostal za ně ani korunu, řeší se jediná transparentní část privatizace firmy, kdy stát získal za zbytek akcií tržní cenu ve výši 4,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…