Bohužel se nemohu ztotožnit s ničím a nikým na současné „vyšší“ politické scéně, říká starostka

04.10.2012 12:50

ROZHOVOR Starostka Berouna, Šárka Endrlová, kandidovala a zvítězila jako nezávislá. A stále tvrdí, že na současné politické scéně není strana, která by ji oslovila, dokonce má problém, koho volit v nadcházejících krajských volbách. A současná vláda podle ní zcela ztratila důvěru voličů…

Bohužel se nemohu ztotožnit s ničím a nikým na současné „vyšší“ politické scéně, říká starostka
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci)

Paní starostko, jak vnímáte situaci s otravami metylalkoholem? A souhlasíte s opatřeními, které vláda zavádí v souvislosti s končící prohibicí? Domníváte se, že budou prospěšná? Mám na mysli například nové kolky či „rodný list“.
Upřímně si nejsem jistá, zda na tuhle kauzu existuje ideální řešení, ani že ho naše vláda objevila. Celá metylalkoholová aféra ale každopádně ukazuje na vysoké daně,  nedostatečné zákony a možnosti jejich vymáhání, stejně jako na  aktuální morálku našeho národa.

 


Co je podle Vás příčinou stále častějšího využívání prezidentova práva veta k zákonům, kdy naposledy vetoval i důchodovou reformu? Jde podle Vás o nedostatky v reformách, nebo v tom vidíte jiné úmysly? A souhlasíte s ním?
V současné chvíli se bohužel nedokážu ztotožnit vůbec s ničím a s nikým na současné "vyšší" politické scéně. Ještě nedávno jsem si říkala, jestli není zbabělé, že nejsem a nechci být členem žádné politické strany a zůstávám nezávislá. Dnes se blíží krajské volby a já si nedokážu bez výhrad vybrat jediné současné politické uskupení, za jehož kroky bych dokázala stát a se kterým bych cele souhlasila. A třeba si něco podobného říká i pan prezident?

 


TOP 09 a ODS slibovaly voličům, že nebudou zvyšovat daně, přitom během jejich vlády se daní zavedlo či zvýšilo více než deset a zdaleka ještě není konec, protože zatím neschválený daňový balíček přináší další zvýšení daní. Nebyl to podle vás podvod na voliče, když vláda dělá opak toho, co slíbila?
Jak už jsem řekla, s kroky, které činí tato vláda na pozadí naprosté ztráty důvěry voličů v cokoli, už opravdu nejde souhlasit.

 


Městská policie v Berouně v průběhu října oslaví 20 let existence. Jak byste její činnost za tu dobu hodnotila? Projevuje se na práci policie snižování jejich stavů v souvislosti s vládními úsporami?  A jak nyní vnímáte zákon, kterým chce vláda posílit pravomoci strážníků v důsledku snižování stavu Policie ČR?
Poslední dobou jsem stále radši, že město Beroun Městskou policii má. Právě ve vámi zmíněných úsporách na straně státní policie vidím obrovský problém. Stále více lidí se obrací i s vážnou trestnou činností přímo na městské strážníky, protože vnímají mizivé kapacity i pružnost a neustále se snižující počty státních policistů. To ale bohužel v praxi znamená, že široké spektrum přestupků (v dopravě, drobných krádeží, občanské nekázně apod.), které městská policie řeší běžně, je dnes rozšířeno i o trestnou činnost, loupeže a každodenní "očistec" v boji s bezdomovectvím. Mnohdy pak ale městský strážník z důvodu nedostatečných pravomocí slouží jen jako "pomocník" či "přechodný hlídač" pro policistu státního. Bojím se, že s nárůstem pravomocí strážníků městských policií naroste opět koncová zátěž pro městské rozpočty a proto s těmito "novinkami" nemohu souhlasit. Stát se jen ve všech sférách stále více zbavuje své odpovědnosti, v tomto případě za bezpečnost svých obyvatel.


V současné době řeší městská policie problémy s narůstajícím počtem krádeží palivového dříví. Lidí, kteří se takto snaží ušetřit, stále přibývá. Snažíte se situaci v součinnosti s policií nějak eliminovat? Neuvažujete například o zřízení tzv. fotopastí?
Fotopasti v našem městě instalujeme ve spolupráci s Technickými službami Beroun, protože kromě vámi zmíněných krádeží palivového dříví bojujeme například ještě s krádežemi na městském hřbitově a se vznikem neoprávněných černých skládek na těch nejneuvěřitelnějších místech. Díky materiálům z fotopastí proběhlo už několik správních řízení a další po identifikaci pachatelů probíhají. Na konci je udělení nezanedbatelné pokuty a postupně snad i cesta ke zlepšení situace.


Mezi největší starosti Berouna dnes patří ale zejména vysoký počet bezdomovců a naprosto nadbytečný počet heren, zejména v centru města. Jak se Vám daří problémy řešit? A neuvažuje ve městě hazard zcela zakázat?
Oba problémy řešíme skutečně denně. A obojí je běh na dlouhou trať. Pokud jde o bezdomovectví, snažíme se ho řešit jako komplexní sociální problém, který má ale bohužel velký přesah do sféry represe. Pokud jde o hazard, mně osobně vadí počet heren v našem městě jako takový a zejména jejich umístění v naprostém centru města a poblíž škol. Ohledně konkrétního omezení či zákazu hazardu jsme ale zatím nedošli v zastupitelstvu k jasné shodě. Na základě tolik přeceňovaného slibovaného výnosu z hazardu v letošním roce však rozhodně plánujeme provést jasné vyhodnocení a následně přijmout konkrétní  opatření. Pokud jde o definitivní řešení, bude bohužel třeba si na něj ještě chvíli počkat, protože možnosti, které nám dalo MV prostřednictvím regulace veřejného pořádku byly v rozporu s povoleními MF právě pro herny. Suverenita měst je tedy v současné době v otázce svobodného rozhodnutí, zda hazard chtějí či ne, do značné míry omezena.

 


Jak byste hodnotila poměry na radnici v souvislosti s volbou nového radního po zesnulém Jiřím Holubovi? Vy osobně jste jako nového radního navrhla Michala Kutzendörfera z ODS, proti čemuž byli zbylí tři přítomní zastupitelé za ODS. Proč podle Vás volbu Kutzendörfera nepodpořili?
Poměry na radnici jsou v naprostém pořádku. Pokud se ptáte na část místního sdružení ODS, tam už asi poměry v pořádku nebudou a já za ně nechci hovořit. Nemohu tedy ani komentovat jejich způsob hlasování.


S napětím jste očekávala schválení RUD, ke kterému v létě došlo. Co si tak nyní od navýšení rozpočtu města slibujete? Do jakých projektů plánujete v nejbližší době například investovat?
Schválení RUD jsme očekávali s napětím všichni. Teď ale s napětím očekáváme, co ještě naši poslanci, senátoři a prezident vymyslí s tzv. "úsporným" daňovým balíčkem, s naprosto zastavenou ekonomikou, s dopadem prohibice do daňové oblasti atd. Berounu bylo vypočteno 24 milionů korun z RUD. Absolutně tomu nevěřím. Stejně jako nám vloni slibovali zákonodárci 20 milionů z hazardu a k tomu informovali všechny sportovní kluby, že si o tuto částku "mají přijít městům" říct, tak obdobná bublina je dnes i RUD. Z hazardu přišlo na účet našeho města k dnešnímu datu necelých 8 milionů a je začátek října. Dá se tedy předpokládat, že na konci roku budeme mít něco mezi 11 a 12 miliony ze slibovaných 20. Za Beroun mohu s úlevou říci, že jsme byli opatrní a prognóze jsme nevěřili. Totéž nás podle mého čeká s RUD: věřím na částku hluboko pod 10 milionů ze slíbených 24 a prognózy některých odborníků jsou ještě mnohem horší. A pokud jde o investice, ekonomická situace měst je stejná jako ekonomika rodinných rozpočtů. Není doba velkých projektů, držíme se při zemi, dáváme postupně do pořádku komunikace a městské budovy - zejména školy a školky a snažíme se neubírat z příspěvků na sport a kulturu. Ono totiž bez ohledu na dobu či režim platí, že i když je lidem hodně zle a mají hluboko do kapsy, bavit se chtějí, aby na to aspoň na chvíli zapomněli...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…