Boj elit s elitami, promluvil k politické straně Petra Robejška kolega politolog

24.11.2016 22:51

Tématem Událostí, komentářů ČT bylo také založení politické strany Realisté politologa Petra Robejška. K tématu se vyjádřili politolog Lukáš Jelínek a analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová. Původním hostem měl být jeden ze členů nově vznikající strany, Pavel Kohout, ten se však podle moderátora krátce před pořadem omluvil.

Boj elit s elitami, promluvil k politické straně Petra Robejška kolega politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

„Jde o prvoplánový pokus vstoupit na českou politickou scénu, na stranu pravice,“ uvedla Bastlová. Jelínek dodal, že strana se rozhodla využít toho, že elity zamrzly v reakcích na aktuální dění. „Ale je to boj elit s elitami,“ dodal. 

„Velmi jednoduchá rétorika, ta schopnost jednoduše odpovídat na složité otázky odpovídá antisystémovým stranám. Na druhé straně vůle Realistů zařadit se na stranu konzervativní pravice, je to milé zpestření,“ řekl. Politický boj se jim však podle jeho slov povede velmi těžko vzhledem k roztříštěné pravici. 

Jelínek následně ocenil donátorství Marka Dospivy, spolumajitele Penty – tedy přiznání, že podpoří tuto stranu. Oba komentátoři se vyjádřili také k národovecké struně Realistů. „Strach je skvělá emoce, se kterým se dobře pracuje v politickém marketingu. Je to navíc téma, ke kterému se problematicky vyjadřují zaběhnuté politické strany,“ odvětila Bastlová. Dvacet procent, kterých chce strana dosáhnout, však považuje za nereálné. 

„Dvacet procent je takové chutné těšínské jablíčko. Těch dvacet procent je potenciál pro strany konzervativní pravice. Ale mohu vyjmenovat sedm stran, které se k tomuto směru hlásí. Představa Realistů, že by postoupila do Poslanecké sněmovny na první pokus, mě překvapuje,“ sdělil Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…