Boj o Donbas: Ukrajinci brutálně přečíslení. Tam, kde je to důležité

07.06.2022 17:05 | Analýza

Rusko utrpělo porážku, ale zdaleka není ze hry venku, upozorňují experti na bezpečnost Michael Kofman a Andrea Kendall-Taylorová. Což potvrzuje i Olexij Danilov, šéf Národní bezpečnostní rady Ukrajiny. Dle článku deníku Financial Times jsou totiž Ukrajinci v počtu dělostřelectva přečísleni dvacet ku jedné. A navíc, u západních zbraní je kamenem úrazu údržba. Mezi analytiky se řeší také protiofenziva v Severodoněcku, která má Rusům způsobit bojem ve městě velké ztráty. Ale zatím nejsou zprávy, že by Ukrajinci ztráceli méně než Rusové.

Boj o Donbas: Ukrajinci brutálně přečíslení. Tam, kde je to důležité
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí
Experti na bezpečnost, Rusko a moderní zbraně Michael Kofman a Andrea Kendall-Taylorová ve svém komentáři varují, že Rusko je oslabeno, ale ne vyřazeno z boje. Jeho reputace jako významné vojenské mocnosti utrpěla, soudí, ale nejde jen o reputaci, Rusko údajně ztratilo 25 % všech svých aktivních tanků, 30 letadel a vrtulníků a 10 000 vojáků. Sankce a emigrace vzdělaných pak budou ničit jeho už tak ne zrovna výkonnou ekonomiku. Jenže to dle autorů není důvodem Rusko odepsat jako „Potěmkinovu mocnost“.

Dotyční upozorňují, že počáteční chyby vyplývaly z předpokladu, že válka bude krátká. Ovšem ruské síly se přeskupily a na Donbasu postupují, což ukazuje, že pozice Ukrajiny není vůbec jistá. „Navíc, válka na Ukrajině minimálně ovlivnila ruské schopnosti rozsáhlého ničení. Nejsou to zmodernizované sovětské tanky nebo ruské zastaralé letectvo, co dělá NATO a USA starosti, jsou to ruské ponorky, raketové systémy, možnosti elektronického válčení, protisatelitové systémy a rozsáhlý jaderný arzenál. Tyto možnosti, kterých se válka v podstatě nedotkla, zůstávají Kremlu k dispozici,“ varuje Kofman a Kendall-Taylorová.

Dopad sankcí dle nich Rusko také ještě nepociťuje, naopak jeho zisky z exportu stoupají. A i po dopadu armádě bude Putin prý škrtat peníze jako poslední. I sankce postihující výrobu zbraní se Rusko už nějakých pár let snaží naučit obcházet. Jak experti upozorňují, Rusko není zdaleka tak osamocené, jak by si Západ přál. Vztahy s ním neplánuje přerušit ani Indie, ani Jihoafrická republika, další africké země na Rusko z obav o svou stabilitu žádné sankce neuvalily. Na Blízkém východě pak situace využívají a Rusko má stále podporu Číny.

Na domácí půdě pak prý není důvod očekávat, že by byl režim Vladimira Putina ohrožen, protože na nezávislá média byl učiněn zátah a podstatná část Rusů věří „hypernacionalistické“ propagandě. Čím ohroženější se bude Putin cítit, tím podle Kofmana a Kendall-Taylorové bude více používat nestandardní nástroje jako kyberútoky, dezinformační kampaně, tajné operace i jaderné zbraně. Západ by prý neměl v pomoci Ukrajině kvůli tomu polevovat, ale měl by se na to připravit.

Dle expertů se v Rusku střídají období síly a slabosti a tak by bylo záhodno nepolevit v ostražitosti. „Putin možná udělal chybu, ale ne smrtelnou,“ varují a dodávají, že dle historiků má Rusko úžasnou schopnost dát se zase do kupy. Jinými slovy, krátké období po konci studené války byl z hlediska historie okamžik a Rusko bude pro Západ problémem, který jen tak nezmizí.

Problémy ve válce s Ruskem připouští i Olexij Danilov, šéf Národní bezpečnostní rady Ukrajiny, který promluvil pro server Financial Times. Vyhrát prý bude možné jen pokud bude Západ dále dodávat moderní zbraně. V Kyjevě prý nadšení z porážek Rusů vystřídala chmurná nálada kvůli tomu, že Rusové na východě země začali postupovat a jsou krůček od obsazení Luhanska, které spolu s Doněckem tvoří průmyslový region Ukrajiny. Ukrajina podniká protiútok, ovšem zatím není jasné, jak bude úspěšný.

Kromě toho se dle Financial Times Ukrajina potýká s nedostatkem paliv, protože ruské raketové útoky zničily hlavní ukrajinskou ropnou rafinérii a sklad. Kromě toho Rusové obsadili i uhelné doly a jednu ze čtyř jaderných elektráren. Řada podniků tak prý přerušila výrobu, uvedl Danilov, který dodal, že Ukrajina může v tomto stavu vydržet dlouho, ale bude to velice těžké.

Dle Danilova má v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku Rusko dělostřeleckou převahu a Ukrajině schází možnosti, jak ji vyrovnat. Připustil možnost, že by se ukrajinské jednotky mohly stáhnout dále do vnitrozemí, aby se přeskupily. „Dočasná ztráta území není žádná tragédie. Tou by bylo, kdybychom prohráli tuto zemi,“ uvedl a věří, že zbraně nutné k protiútoku dorazí, stejně jako že Ukrajina dobude ztracená území.

Salvové raketomety mají Ukrajině poskytnout USA a Velká Británie. Nicméně, dodávky zbraní prý způsobují v Kyjevě frustraci, protože na východě jsou dle Zelenského v počtu dělostřelectva Ukrajinci přečíslení dvacet ku jedné a umírá jich 100 denně, 400 denně je pak zraněno. „Ukrajina musí sestavit šest nových brigád o 25 tisících mužích pro protiofenzívu, aby znovu získala teritoria držená Ruskem na jihu a na východě, a to včetně raketometů a dělostřelectva, letadel a tanků, nemluvě o tisících dronech,“ uvedl další bezpečností poradce z Ukrajiny.

Salvové raketomety z USA pak dostřelí jen na 80 kilometrů, jejich munice je omezená. Ukrajina by ráda měla munici s dosahem 300 kilometrů, aby mohla zasáhnout ruské zásobování. Danilov přesto věří, že zásilky zbraní budou pokračovat až do porážky Ruska, zvláště když pokračující vzdor ruskému útoku prý zlomil odpor vůči posílání silnějších zbraní. Nicméně, ruská ochota obětovat své vojáky podle něho ztěžuje schopnost držet pozice. Uvedl, že Rusko jako rozlehlá země má dostatek „kanónenfutru“.

K ukrajinskému dělostřelectvu měl poznámku také Shashank Joshi, editor pro bezpečnostní tématiku deníku The Economist. Dle něho velké ztráty ukrajinskému dělostřelectvu působí i fakt, že je špatně udržované a některé kusy se musí na opravu posílat do Polska. Ukrajina se prý se západními zbraněmi učí rychleji, než se čekalo, ale neobejde se to bez problémů. Bezpečnostní analytik Franz-Stefan Gady pak spekuloval, že se může jednat o vědomý ústupek.

Upozornil také, že je rozdíl mezi tím, když Ukrajina dostane pár desítek houfnic M777 pro obranné operace a vytvořením mechanizované záložní brigády vyzbrojené zcela západními zbraněmi, která by se měla účastnit protiofenziv.

Komentoval také protiofenzivu v Severodonětsku. Dle něho se jedná o nákladnou a riskantní strategii, která ovšem využívá hlavní slabiny ruské armády, totiž nedostatku pěchoty. Bývalý voják Thomas C. Theiner pak tvrdí, že v Severodoněcku nejde o to, kdo kontroluje kolik procent území, ale jde hlavně o ztráty, které je potřeba nepříteli uštědřit co nejvyšší, což prý Ukrajina dělá. Gady k tomu všemu měl poznámku, že žádné veřejně dostupné zdroje nenaznačují, že by Rusové v Severodoněcku ztráceli podstatně více vojáků než Ukrajinci.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…